Siirry suoraan sisältöön

Antiperspirantit ja deodorantit

Etusivu » Kosmetiikka » Tietoa tutuista tuotteista » Antiperspirantit ja deodorantit

Antiperspirantit ja deodorantit

Ihminen tuottaa joka päivä keskimäärin litran hikeä. Kuumuus, aktiivinen liikkuminen, hermostuminen tai stressi kiihdyttää hien tuotantoa kehon hikirauhasissa. Hikoilu saattaa häiritä, mutta antiperspirantit ja deodorantit on suunniteltu helpottamaan ongelmaa.

Hikirauhasista vain osa, noin 25 000 – 50 000 rauhasta, sijaitsee kainaloissa. Kainalossa hiki jää kuitenkin muuta kehoa todennäköisimmin ”vangiksi” eikä pääse haihtumaan, joten kainalon hiki havaitaan helpoiten. Hiki itsessään ei haise lainkaan, mutta kainalon bakteerit hyödyntävät hikeä ja saavat aikaan hajua.

Miten antiperspirantti toimii?

Antiperspirantit ehkäisevät hikoilua. Useimmissa antiperspiranteissa on alumiinisuoloja, jotka liukenevat hikeen, muodostavat hikirauhasten pinnalle ohuen geelikerroksen ja vähentävät näin hien määrää iholla useiden tuntien ajan.

Alumiinisuolat eivät pysty imeytymään ihon läpi. Antiperspiranttien toiminta perustuu vaikutukseen ihon pinnalla, eikä tuote toimisi, jos merkittävä määrä alumiinista imeytyisi edes syvälle ihoon. Tutkimuksissa on todettu, että alumiinia sisältävät antiperspirantit ja rintasyöpä eivät ole yhteydessä toisiinsa.

Miten deodorantti toimii?

Deodorantit eivät estä hikoilua, mutta ne tappavat bakteereita ja peittävät kainalon hajut tuoksulla. Usein samassa tuotteessa on yhdistetty sekä antiperspirantin että deodorantin ominaisuudet.

Deodoranttia voidaan käyttää kainaloihin tai vartalosuihkeena koko keholle. Deodoranteissa on muun muassa alkoholia ja antibakteerisia eli bakteereita tappavia aineita. Niillä on tyypillisesti myös tuoksu, joka peittää epämiellyttäviä hajuja. Deodorantteja voidaan kehittää sellaisiksi, että tuoksua vapautuu pitkän aikavälin kuluessa. Tuoksu on silloin suljettu pikkuruisiin maissitärkkelysmikropartikkeleihin, jotka hajoavat vapauttaen tuoksua tultuaan hien kyllästämiksi. Pienemmät mikropartikkelit vapauttavat tuoksua välittömästi, suuremmat hajoavat hitaammin.

Sivun tiedot on saatavilla myös pdf:na: