Siirry suoraan sisältöön

Täsmähygienia

Etusivu » Hygienia » Kodin puhtaus » Täsmähygienia

Kohdennettu hygienia

Kohdennetulla hygienialla tarkoitetaan hygieniakäytäntöjen keskittämistä tilanteisiin, jolloin haitalliset mikrobit leviävät todennäköisimmin. Kohdennetussa hygieniassa oleellista on pesu- ja puhdistus- sekä desinfiointiaineiden oikea ja riittävä käyttö, koska näiden avulla voidaan muun muassa ehkäistä tartuntatautien leviämistä.

Käytännössä kodeissa on yhdeksän tilannetta (ks. kuva alla), jolloin hygieniaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Normaalitilanteessa riittää pesu- ja puhdistusaineiden käyttö, erityistilanteissa voidaan tarvita rinnalle desinfiointiaineita.

Kaikissa yhdeksässä riskitilanteessa käsihygienia on avainasemassa. Myös ruoan kosketuspinnat ja puhdistusliinat ovat usein kriittisiä kohtia. Haitalliset mikrobit voivat levitä myös esimerkiksi pesualtaiden kautta.

Vaikka kodin pitäminen puhtaana päivittäisillä tai viikoittaisilla siivousrutiineilla voi auttaa estämään tartunnan leviämistä, sen osuus on suhteellisen pieni verrattuna ratkaisevissa tilanteissa käytetyillä hygieniakäytännöillä, jotka suojaavat meitä altistumiselta haitallisille mikrobeille.

Lisätietoja kohdennetusta hygieniasta: