Siirry suoraan sisältöön

Väärennetty kosmetiikka

Etusivu » Kosmetiikka » Kosmetiikan lainsäädäntö » Väärennetty kosmetiikka

Näin tunnistat väärennetyn kosmetiikan

Tuoteväärennökset voivat aiheuttaa terveysvaaroja kuluttajille. Tämän lisäksi tuoteväärennökset aiheuttavat mittavaa taloudellista haittaa kosmetiikkateollisuudelle ja saattavat tukea rikollista toimintaa ja lapsityövoiman käyttöä.  

Väärennetyt kosmetiikkatuotteet ovat usein hankalia erottaa aidoista, koska ne pyritään tekemään mahdollisimman aidon näköisiksi. On kuitenkin joitakin asioita, jotka voivat olla avuksi väärennettyjen tuotteiden tunnistamisessa, ks. kuva alla.    

Jos kuluttaja saa tai ostaa väärennetyn tuotteen Suomessa tai muualla EU-alueella, hänen kannattaa olla yhteydessä kosmetiikan valvoviin viranomaisiin (Suomessa Tukes). Tällaisessa tilanteessa Tukes käynnistää valvontatoimet lainsäädännön vastaisen kosmeettisen valmisteen poistamiseksi markkinoilta. Lisäksi kuluttajan kannattaa ilmoittaa asiasta tuotemerkin oikealle omistajalle.

Väärennösten tuotantoon liittyy myös muita ongelmia. Vuonna 2017 julkaistussa Euroopan poliisiviraston ja Euroopan unionin teollisuusoikeuksien viraston yhteisessä tutkimuksessa[1] esimerkiksi todettiin, että kosmetiikkaväärennöksistä aiheutuvat suorat menetykset lainmukaisesti toimivalle Euroopan kosmetiikkateollisuudelle ovat vuositasolla noin 4,7 miljardia euroa, eli noin 7,8 %:a sektorin kokonaismyynnistä. Tuotanto-oloistakaan ei ole välttämättä huolehdittu.


[1] 2017 Situation Report on Counterfeiting and Piracy in the European Union, s. 63