Siirry suoraan sisältöön

Säilytä kosmetiikkaa oikein

Miten kosmetiikkaa kannattaa säilyttää?

Säilyvyys riippuu tuotteesta, sen koostumuksesta ja tietysti käytettävistä säilöntäaineista ja siitä, miten tuotteita säilytetään. Jotkin tuotteet, kuten hajuvedet, säilyvät pidempään, ja toiset, kuten ripsivärit, taas vähemmän aikaa. Vaikka tuotetyyppi määrittää oletettavan säilyvyysajan, ei ole olemassa standardia siitä, että tietty tuote säilyisi aina tietyn ajan. Säilyvyyteen vaikuttavat monet tekijät.

Säilyvyysmerkinnät tuotteen pakkauksissa

Kosmetiikkatuotteessa on merkintä siitä, miten kauan tuote säilyy. Valmisteen säilyvyysaika voidaan ilmoittaa kahdella tavalla. Jos kosmeettinen valmiste säilyy enintään 30 kuukautta, säilyvyysaika merkitään pakkaukseen suomeksi ja ruotsiksi sanoilla ”Parasta ennen” ja ”Bäst före” tai tiimalasi-symbolilla sekä päivämäärällä, johon asti tuote säilyy. Ks. lisää kosmetiikan turvallisuus -osiosta.

Mitkä asiat nopeuttavat tuotteen pilaantumista?

Kannattaa katsoa tuotteiden pakkausmerkinnöistä, millaisia säilyvyysaikoja niille luvataan. Tuote säilyy ainakin ilmoitetun ajan, mutta saattaa säilyä käyttökelpoisena myös pidempään tai vähemmän aikaa. Avattu tuote ei säily ikuisuuksia ja tuotteen säilymiseen vaikuttaa myös se, missä ja miten tuotteita säilytetään. Esimerkiksi aurinkovoidetta ei tule säilyttää suorassa auringonpaisteessa. Ylipäänsä mitään kosmetiikkatuotteita ei tulisi säilyttää liian lämpimässä tai kosteassa paikassa, kuten saunassa. Lämmin ja kostea säilytyspaikka lisää mikrobien kasvua. Lisäksi tuoksut saattavat ns. väljähtyä ja tuoksu näin muuttua.

Pakkauksilla on suuri vaikutus tuotteiden säilyvyyteen. Pakkaukset voivat olla sellaisia, ettei tuotteeseen pääse ilmaa. Pakkaus voi myös olla sellainen, ettei esimerkiksi voidetta pysty ottamaan sormilla purkista. Tämä estää bakteerien leviämisen ja tuote säilyy hygieenisempänä. Tietysti eri tuotteet vaativat jo teknisestikin erilaisen pakkauksen. Esimerkiksi hiuskiinteissä käytetään ponnekaasupulloa: tuotetta ei voisi muunlaisessa oikein pitääkään.

Asioita, jotka voivat aiheuttaa tuotteen pilaantumista:

 • kosteus ja sen mukanaan tuomat mikrobit (pääsee huonosti suljettuun purkkiin)
 • lämpö, joka edesauttaa kosteuden vaikutusta: huomioi säilytyslämpötila!
 • likaiset kädet ja niiden mukanaan tuomat mikrobit: muista tuotteiden oikea käsittely!
 • tuotteen sekoittaminen ’likaisten’ tuotteiden, esimerkiksi likaisen veden kanssa.

Yksinkertaisia neuvoja säilyvyyden parantamiseksi

 • Sulje kansi, kun et käytä tuotetta.
 • Käytä tuotetta vain parasta ennen- tai säilyvyys avaamisen jälkeen -merkintöjen aikaikkunassa.
 • Älä säilytä tuotteita lämmönlähteiden lähellä äläkä suorassa auringonpaisteessa.
 • Säilytä tuotteet mahdollisuuksien mukaan viileässä, ei kuitenkaan jääkylmässä.
 • Älä laimenna tuotteita tai sekoita niitä keskenään, ellei niin ole erityisesti ohjeistettu tekemään.
 • Käsittele tuotteita puhtailla käsillä tai työvälineillä.
 • Pese työvälineet (eim. meikkisienet) säännöllisesti vedellä ja saippualla tai miedolla pesuaineella. Anna niiden kuivua kunnolla.
 • Muista, että kosmetiikka on henkilökohtaista – älä anna toisten käyttää henkilökohtaisia kosmetiikkatuotteitasi.

Mistä tietää, että tuote on käyttökelvoton?

Tuotteen pilaantumiseen voi viitata esim. epämääräinen haju, rakenne, esim. emulsion erottuminen vesi- ja öljykerrokseksi tai ulkonäkö (esim. samentuminen, värin muuttuminen).