Siirry suoraan sisältöön

Pyykinpesuaineen annostelu

Etusivu » Hygienia » Pyykinpesun tietopaketti » Pyykinpesuaineen annostelu

Pyykinpesuaineen annostelu

Pyykinpesuainepakkauksissa on ohjeet aineen oikeaan annosteluun. Pesuaineet kehittyvät ja uudistuvat jatkuvasti, joten tutunkin tuotteen pakkausmerkinnät kannattaa lukea.

Oikea pyykinpesuaineen annostelu riippuu

  • veden kovuudesta
  • pyykin likaisuudesta
  • pyykinpesukoneen koosta
  • käytetystä pesuohjelmasta ja koneen täyttöasteesta.

Paras pesutulos saadaan vain, jos pyykinpesuaineen annostelu on oikea.

  • Jos pesuainetta on liian vähän, pesutapahtumassa ei ole mukana riittävästi peseviä ainesosia. Niitä tarvitaan tietty minimimäärä, jotta pyykistä tulee puhdasta.
  • Jos pesuainetta on liikaa, voi pestyssä pyykissä olla pesuainejäämiä. Ympäristön- ja rahansäästön vuoksi pesuaineen tuhlaus on turhaa. Pesuainetta ei kannata lisätä liikaa vain ”varmuuden vuoksi”.

Suomessa on yleensä pehmeä vesi

Kun puhutaan veden kovuudesta, tarkoitetaan tällä veden sisältämien kalsium- ja magensiumsuolojen määrää. Vesi on sitä kovempaa, mitä enemmän siinä suoloja on. Suolat reagoivat pyykinpesuaineen ainesosien kanssa. Siksi veden kovuus vaikuttaa pyykinpesuaineiden annosteluun.

Suomessa vesi on yleensä pehmeää. Joillakin paikkakunnilla, kuten Kokkolassa, Raumalla ja Turussa, vesi on keskikovaa. Yksittäisten porakaivojen vesi voi olla jopa kovaa. Veden kovuus jaotellaan seuraavasti:

  • pehmeä 0-6°dH
  • keskikova 7-13°dH ja
  • kova 14-20°dH.

Tarkan tiedon veden kovuudesta saat paikalliselta vesilaitokselta.

Tavallinen arkipyykki on kevyesti likaista tai ”normaalilikaista”

Pyykinpesutapahtumassa lika ja pesuaine reagoivat keskenään. Tavallista likaisemman pyykin pesuun tarvitaan enemmän pesuainetta, sillä myös pois kuljetettavaa likaa on enemmän. Tavallista likaisempia tekstiilejä voivat olla esimerkiksi ulkotyössä likaantuneet työvaatteet. Tavallinen arkipyykki likaantuu yleensä normaalisti tai on vain kevyesti likaista.

Pesukone, pesuohjelma ja täyttöaste voivat muuttaa annostusta

Pesuohjelmalla ja pyykinpesuaineen annostelulla on väliä. Pyykinpesukoneiden eri ohjelmat on suunniteltu tarpeeseen. Kannattaa käyttää kullekin pyykille sopivaa ohjelmaa. Oikea käsittely säästää rahaa, vaatteita, aikaa ja ympäristöä.

Huomioi pesuaineen annostelussa pesukoneesi koko. Normaaliksi pesukoneelliseksi on määritelty 4-5 kg kuivaa pyykkiä, kun käytetään kirjo- tai valkopesuaineita. Hienopesuaineille normaali pesukoneellinen on 2,5 kg kuivaa pyykkiä. Pakkauksessa neuvotaan, miten annostusta tulee suurentaa tai pienentää, jos kilomäärät poikkeavat ohjeellisista.

Jos käytät vajaatäyttöohjelmaa, pienennä myös pesuaineen annostusta. Pesuainetta ei silti pitäisi annostella vähempää kuin mitä pakkauksessa on suositeltu vain vähän likaiselle pyykille. Nestemäisten pesuaineiden mukana saa yleisimmin annosteluun sopivan pesupallon tai sen korkki on tarkoitettu pesuaineen annostelun avuksi.

Jos annostelu on tehty ohjeiden mukaisesti, ja siitä huolimatta pesun lopussa vedessä on runsaasti vaahtoa, on se merkki siitä, että huuhteluvettä tai huuhtelukertoja on liian vähän. Valitse silloin sellainen pesukoneen ohjelma, jossa huuhtelukertoja on enemmän tai huuhteluvettä runsaammin.