Siirry suoraan sisältöön

Aurinkosuojat

Aurinkosuojat

Aurinkosuojatuotteet, kuten aurinkovoiteet, suojaavat nimensä mukaisesti ihoa haitallisilta UVA- ja UVB-säteiltä.

Mitä auringonvalo tekee iholle?

Suurin osa auringon iholle aiheuttamasta vahingosta johtuu UVA- ja UVB-ultraviolettisäteistä. Auringonvalon UVC-säteet imeytyvät täysin ylempään ilmakehään. Sekä UVA- että UVB-sädetyyppiä pidetään erilaisten ihosyöpien aiheuttajina.

  • UVB tunkeutuu uloimpaan ihokerrokseen ja vaurioittaa soluja. Tästä voi seurata ihon tulehdusreaktio tai palaminen.
  • UVA-säteet tunkeutuvat syvemmälle ja aiheuttavat suoraa vahinkoa tukikudoksille, mikä vanhentaa ihoa.

Kuinka aurinkosuojatuotteet toimivat?

Aurinkosuojatuotteen tärkein ainesosa on UV-suodatin, joita voi olla yksi tai useampi. UV-suodattimen tehtävänä on estää ultraviolettisäteilyn pääsy iholle. Käytännössä pääsääntöisesti UV-suodattimet joko imevät UV-valoa itseensä tai heijastavat sen pois iholta. On siis olemassa kahden tyyppisiä UV-suodattimia: arbsorboivia ja heijastavia. On myös sellaisia suodattimia, jotka toimivat molemmin tavoin, eikä muutoinkaan jako fysikaalisiin ja kemiallisiin suojiin ole mustavalkoinen. Eri UV-suodattimet tehoavat UV-valon eri aallonpituuksiin, ja suodattimia yhdistämällä saadaan aikaiseksi parempi suoja.

Kemiallinen eli absorboiva UV-suodatin.

Absorboivat UV-suodattimet tunnetaan myös nimellä orgaaniset tai kemialliset suodattimet. Ne imevät ultraviolettivaloa ja virittyvät samalla korkeampienergiseen tilaan. Tämän jälkeen UV-suodatin palautuu perustilaan ja vapauttaa imemänsä energian iholle vaarattomana lämpönä. Nämä suodattimet ovat niin sanotusti energian muuntajia, koska ne muuntavat vaarallista ultraviolettivaloa turvalliseksi lämmöksi. Yleisimmin käytetyt UV-suodattimet ovat absorboivia suojia. Niitä täydennetään kuitenkin usein heijastavilla suojilla.

Fysikaalinen eli heijastava UV-suodatin.

Heijastavat UV-suodattimet tunnetaan myös nimellä mineraali- eli epäorgaaniset tai fysikaaliset suodattimet. Ne suojaavat sekä UVA- että UVB -säteiltä. Ne heijastavat ultraviolettisäteilyä iholta muuttamatta sitä miksikään muuksi. Heijastavat UV-suodattimet ovat kuin tuhansia pikkuruisia peilejä, joista jokainen heijastaa UV-säteilyä pois iholta.

Osa aurinkosuojatuotteiden ainesosista on nanomuotoisia. Aivan kuten muutkin kosmetiikan ainesosat, myös käytettävien nanomateriaalien pitää olla turvallisia kosmetiikkakäytössä.

Muut ainesosat täydentävät aurinkosuodattimia

Aurinkosuojatuotteiden täytyy tavallisesti sisältää öljypitoisia ainesosia, sillä monet suodatinainesosat eivät liukene veteen. Rasvaisuus auttaa aurinkosuodatinten levittymisessä. Useimmat aurinkosuojatuotteet ovatkin läpikuultamattomia eli näyttävät voidemaisilta, mikä johtuu siitä, että ne ovat emulsioita. Emulsio tehdään sekoittamalla keskenään rasvaliukoisia ja vesiliukoisia ainesosia, jotka eivät normaaleissa olosuhteissa sekoittuisi, sekä stabiloimalla seos erityisten emulgaattoreiksi kutsuttujen aineiden avulla.

Polymeerien ansiosta voidaan valmistaa myös koostumukseltaan läpinäkyviä tai kirkkaita aurinkosuojatuotteita, jotka ovat öljyttömiä, mutta tarjoavat kuitenkin korkean UV-suojakertoimen. Tällöin polymeerit mahdollistavat UV-suodattimien tasaisen leviämisen iholle. Tuotteessa on mukana tehokas yhdistelmä sellaisia UV-suodattimia, jotka ovat veteen tai denaturoituun alkoholiin liukenevia.

Aurinkosuodattimet vähentävät iholle pääsevän UV-säteilyn määrää. Ne päästävät kuitenkin väistämättä hieman UV-säteitä läpi ihoon asti. Kun UV-säteily pääsee vuorovaikutukseen ihon kanssa, syntyy ihoa vaurioittavia vapaita radikaaleja. Antioksidanttiset ainesosat voivat estää tätä tai neutraloida syntyneitä vapaita radikaaleja ja antaa siten sekundaarisen eli toissijaisen UV-suojan.

Aurinkosuojatuotetta pitää lisätä iholle säännöllisesti

Aurinkosuojatuotteet voivat kulua iholta pois joko tavallisen hankautumisen, pyyhekuivauksen tai uimisen yhteydessä. Sen vuoksi on aina suositeltu, että tuotetta levitetään uudelleen tunnin, parin välein. Viime vuosina on kuitenkin kehitetty uusia tuotteita, jotka säilyvät iholla entistä paremmin. Näiden uudenlaisten, pitkäkestoisempien tuotteiden valttina ovat innovatiiviset koostumukset, joiden ansiosta ne kestävät iholla pitempään. On silti suositeltavaa lisätä aina tuotetta esimerkiksi uimisen jälkeen.

Aurinkosuojatuotteiden säilyvyys

Suojatehon säilymisen kannalta on tärkeää, ettei aurinkosuojatuotteita säilytetä suorassa auringonpaisteessa. Monet UV-suodatinmolekyylit hajoavat helposti kuumassa.

Period after opening -merkki.

Tuotteen säilyvyys avaamisen jälkeen ilmoitetaan PAO-merkinnällä (Period After Opening). Aurinkosuojatuotteille tämä säilyvyysaika on useimmiten 12 kk (12 M). Avattu on tuote on siis syytä käyttää vuoden sisällä.

Sivun teksti on saatavilla myös pdf-esitteenä: