Siirry suoraan sisältöön

Kosmetiikka-allergiat

Allerginen kosmetiikalle?

Samoin kuten ruoka-aineet, myös kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden ainesosat voivat aiheuttaa joillekin yliherkkyyttä tai allergisen reaktion. Tällaiset reaktiot ovat kuitenkin onneksi harvinaisia suhteessa siihen, kuinka paljon näitä tuotteita käytetään ongelmitta.

Mitä tehdä, jos saa allergisen reaktion?

Jos epäilet olevasi allerginen jollekin kosmetiikan ainesosalle, kannattaa asia aina selvittää. Välttämättä esimerkiksi voiteesta saatu punoitus ei kerro herkistymisestä kyseiselle voiteelle tai sen raaka-aineelle, vaan oireisiin voivat vaikuttaa muutkin asiat kuin käytetty tuote: esimerkiksi ihon kuivuus tai käyttöolosuhteet. Oireiden syy kannattaa selvittää, jotta mahdollisessa allergiatapauksessa voi jatkossa välttää tuotteita, jotka sisältävät allergiaa aiheuttavaa ainesosaa.

Mikäli saat oireita:

  • Jos oireet ovat vakavia, mene lääkäriin.
  • Ota yhteyttä tuotetta markkinoivaan yritykseen. Yhteystiedot ovat tuotteen pakkauksessa.
  • Selvitä yhdessä yrityksen kanssa, voivatko oireet johtua tuotteesta.
  • Mikäli oireet johtuvat käyttämästäsi tuotteesta, suositellaan allergiatestejä. Näin sinun on tulevaisuudessa helpompaa valita sopivia tuotteita.

Kosmetiikan tyypillisimmät allergiaa aiheuttavat ainesosat

Ei ole olemassa yleistä sääntöä siitä, mitkä ainesosat aiheuttavat eniten herkistymistä tai allergisia reaktioita. Kuka tahansa voi olla allerginen mille vain ainesosalle riippumatta siitä, miten usein aineen on yleisesti todettu aiheuttavan allergiaa.

On kuitenkin olemassa ainesosia, joille herkistytään useammin kuin muille. Tällaisia aineita ovat mm. hiusvärien sisältämät parafenyleenidiamiinit ja niiden johdannaiset sekä tietyt tuoksuraaka-aineet. Myös jotkin säilöntäaineet saattavat olla huonommin siedettyjä kuin toiset. Ainesosat pitää ilmoittaa nimeltä tuotteen ainesosalistassa (Ingredients, INCI), jotta ainesosalle herkistyneen on mahdollista tunnistaa hänelle sopimaton tuote.

Tuoksuallergeenit

Yleisiksi kosketusallergeeneiksi nimetyt hajusteaineet on merkittävä erikseen ainesosaluetteloon INCI-nimillä, mikäli lainsäädännössä määrätyt pitoisuusrajat ylittyvät.24 yleisimmin kosketusallergiaa aiheuttavaa hajustetta:
Amyl cinnamal, Benzyl alcohol, Cinnamyl alcohol, Citral, Eugenol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol, Amylcinnamyl alcohol, Benzyl salicylate, Cinnamal, Coumarin, Geraniol, Anise alcohol, Benzyl cinnamate, Farnesol, Linalool, Benzyl benzoate, Citronellol, Hexyl cinnamal, Limonene, Methyl 2-octynoate, Alpha-Isomethyl ionone, Evernia prunastri, Evernia furfuracea.

HUOM! Asetuksella 1545/2023/EU lisätään merkintää edellyttävien hajusteiden määrää nykyisestä 24 hajusteesta noin 80 hajusteeseen. Uusien aineiden merkitsemiseen on 3 ja 5 vuoden siirtymäajat. Kosmeettisia valmisteita, jotka sisältävät kyseisiä aineita mutta eivät ole rajoitusten mukaisia, voidaan saattaa unionin markkinoille 31.7.2026 saakka ja asettaa saataville unionin markkinoilla 31.7.2028 asti.

Vinkki
Kosmetiikan allergiaportaali auttaa allergista kuluttajaa löytämään itselleen sopivat kosmetiikkatuotteet.