Siirry suoraan sisältöön

Huuhtelu- ja tahranpoistoaineet

Etusivu » Hygienia » Pyykinpesun tietopaketti » Huuhtelu- ja tahranpoistoaineet

Huuhtelu- ja tahranpoistoaineet

Tahranpoistoaineet

Tahranpoistoaineilla käsitellään yksittäisiä tahroja.  Eri tahrat vaativat erilaiset tahranpoistoaineet ja -menetelmät. Aine voi olla tarkoitettu vain tietynlaisten tahrojen poistoon tai sitten se on kehitetty tehoamaan monenlaiseen likaan. Ohjeet aineen käytöstä ja käyttökohteista löytyvätkin parhaiten tahranpoistoaineen omasta pakkauksesta.

Valkaisua vaativia tahroja voi poistaa kirjopyykistä myös valkopesuaineella. Nestemäinen pesuaine taas toimii kätevästi etenkin tuoreiden tahrakohtien esikäsittelyssä ennen tavallista pesua.

Vinkki: Poista tahrat tuoreeltaan!
Tahranpoistossa kannattaa olla nopea ja varovainen. Kokeile tahranpoistoainetta aina ensin saumaan tai muuhun näkymättömään kohtaan. Painele tahraa reunoilta keskustaan päin, älä hankaa. Muista, että kaikki tahrat eivät hyvistä yrityksistä huolimatta aina lähde pois.

Miten onnistuu pihkatahran poisto? Entä jos vaatteeseen on tullut kuulakärkikynän jälki? Tahranpoistovinkkejä on koottu muun muassa Marttojen verkkosivuille.

Huuhteluaineet

Huuhteluaineita käytetään pesutuloksen viimeistelyyn. Niitä ei ole erikseen valko- ja kirjopyykille tai hienopyykille, vaan sama tuote käy monelle erilaiselle tekstiilille.

Huuhteluaineita käytön hyödyt:

  • Se tekee tekstiilin pehmeämmäksi. Se vähentää joustamattoman ja kovan tekstiilin ihoärsytystä.
  • Se vähentää tekstiilin sähköisyyttä. Tästä on hyötyä etenkin, kun pestään tekokuituisia tekstiilejä.
  • Se suojaa tekstiilin kuituja kulumiselta ja auttaa sillä tavoin pitämään sen värit kirkkaana. Hoidetun tekstiilin käyttöikä pitenee.
  • Sen käyttö helpottaa silitystä.
  • Lisäksi jotkut käyttävät huuhteluainetta ennen kaikkea siksi, että se jättää tekstiileihin miellyttävän tuoksun.

Huuhteluaineissa on useita erilaisia tuoksuvaihtoehtoja. Saatavilla on myös hajusteettomia vaihtoehtoja.

Huuhteluainetta ei tule käyttää, jos tekstiilin pesuohje kieltää sen. Huuhteluaineen kiellolle ei ole omaa symbolia, mutta siitä kerrotaan sanallisesti. Esimerkiksi mikrokuituisissa siivouspyyhkeissä sähköisyys on hyödyllinen ominaisuus, joten sähköisyyden vähentäminen huuhteluaineen avulla ei kannata. Tyypillisesti huuhteluaineen käyttökielto on myös joustavaa elastaania sisältävissä tekstiileissä. Myöskään monille ulkoilu-/urheiluvaatteille (esim. Gore-Tex) huuhteluaine ei sovi.