Siirry suoraan sisältöön

Pakkausmerkinnät

Pakkausmerkinnät ohjaa oikeaan käyttöön

EU:n kosmetiikka-asetuksessa luetellaan tuotteilta vaadittavat merkinnät. Lisäksi kansallisesta laissa kosmeettisista valmisteista (492/2013) määrätään, mitkä näistä merkinnöistä pitää olla suomeksi ja ruotsiksi.  Kosmetiikkatuotteissa pitää olla:

  • vastuuhenkilön nimi ja osoite
  • alkuperämaa (jos tuote valmistettu yhteisön ulkopuolella)
  • sisällön määrä
  • säilyvyysaika, jos tuote säilyy enintään 30 kk
  • säilyvyys avaamisen jälkeen, jos tuote säilyy yli 30 kk
  • käytössä noudatettavat varotoimenpiteet, jos sellaisia on
  • eränumero
  • tuotteen käyttötarkoitus, jos se ei käy ilmi sen esittelystä
  • ainesosaluettelo

Ainesosaluettelo

Aineosaluettelossa listataan tuotteen sisältämät ainesosat. Ne ilmoitetaan painon mukaisessa suuruusjärjestyksessä kansainvälisillä kosmetiikan ainesosien INCI-nimillä, mikäli tällainen nimi on olemassa. Kansainvälinen nimikkeistö auttaa tunnistamaan valmisteessa käytetyt aineet ostipa tuotteen sitten mistä päin Eurooppaa tahansa. Jos INCI-nimeä ei ole, ainesosat ilmoitetaan ainesosan erityisellä tunnisteella tai yleisellä nimellä.

Jos ainesosaluettelon ilmoittaminen valmisteen pakkauksessa on käytännön syistä mahdotonta, tiedot on ilmoitettava valmisteen mukana toimitettavassa esitteessä, etiketissä, tarrassa tai kortissa. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi pientuotteet, kuten irrallaan myytävät kylpyhelmet.

Mikäli etsit tietoa yksittäisestä ainesosasta, sen käyttötarkoituksesta tuotteessa tai sen mahdollisista käyttörajoituksista, tutustu Euroopan komission ylläpitämään tietokantaan kosmetiikan ainesosista:
European Commission: CosIng. Huomioithan, ettei palvelu ole lainsäädännöllisesti sitova ja mahdolliset ainesosarajoitukset pitää aina katsoa EU:n kosmetiikka-asetuksesta.

Säilyvyysmerkinnät

Säilyvyys riippuu tuotteesta, sen koostumuksesta ja tietysti käytettävistä säilöntäaineista ja siitä, miten tuotteita säilytetään. Jotkin tuotteet, kuten hajuvedet, säilyvät pidempään, ja toiset, kuten ripsivärit, taas vähemmän aikaa. Vaikka tuotetyyppi määrittää oletettavan säilyvyysajan, ei ole olemassa standardia siitä, että tietty tuote säilyisi aina tietyn ajan. 

Valmisteen säilyvyysaika voidaan ilmoittaa kahdella tavalla. Jos tuote säilyy enintään 30 kuukautta, säilyvyysaika merkitään pakkaukseen suomeksi ja ruotsiksi sanoilla ”Parasta käytettynä ennen” ja ”Bäst före” tai tiimalasi-symbolilla sekä päivämäärällä, johon asti tuote säilyy.

Mikäli tuote säilyy yli 30 kuukautta, käytetään säilyvyys avaamisen jälkeen -merkintää (PAO = Period After Opening). Tämä merkitään avattua purkkia esittävällä symbolilla. Symbolin sisälle tai viereen merkitään säilyvyys avaamisen jälkeen kuukausina. Aika tarkoittaa jaksoa, jona valmistetta voi käyttää avaamisen jälkeen, mikäli valmisteen säilyvyysaika avaamattomana on yli 30 kuukautta.

Parasta ennen ja PAO-merkintä ovat vaihtoehtoiset merkinnät tuotteesta riippuen. Tuotteessa ei siis lain mukaan tarvitse olla näitä molempia merkintöjä, vaan toinen riittää.