Siirry suoraan sisältöön

Lasten aurinkosuojat

Aurinkosuojatuotteiden turvallisuus lapsille

Kun lapset oleskelevat auringossa, palaminen ja ihosyövälle altistuminen ovat todellisia riskejä. Suojaa siis lapset vaatteilla ja aurinkosuojatuotteilla.

Lapset ja auringolta suojautuminen

Lapsien suojaaminen auringolta on erityisen tärkeää, sillä he viettävät paljon aikaa ulkona. Koska lapsien ihon pinta-ala suhteessa painoon on suurempi kuin aikuisilla, he myös altistuvat suhteessa enemmän auringolle.

Palaminen, varsinkin lapsena, on merkittävä riskitekijä vaarallisimmalle ihosyövälle melanoomalle. On tärkeää peittää lasten iho vaatteilla ja hatulla sekä käyttää aurinkosuojatuotetta. Aurinkosuojatuotetta pitää myös lisätä säännöllisesti.

Aurinkosuojatuotteiden turvallisuus lapsille

Pienten lasten iho tulisi ensisijaisesti suojata auringonpaisteelta vaattein tai välttämällä auringon valoa. Mikäli lasten ihoa ei voi suojata esim. vaattein, kannattaa käyttää lapsille tarkoitettua aurinkosuojatuotetta.

Aurinkosuojatuotteille tehdään kattava turvallisuusarviointi, jossa otetaan huomioon:

  • Ainesosien mahdollinen ihon läpi imeytyminen ja toksisuus lapsille. Lasten ihon suojamuuri on samanlainen kuin aikuisten. Ei siis ole vaaraa, että UV-suodatinainesosat eli UV-filtterit imeytyisivät ihon läpi.
  • Lasten ihon isompi pinta-ala suhteessa painoon.

Sekä kemialliset että fysikaaliset suodattimet on turvallisuusarvioinneissa todettu turvallisiksi lapsille. Aurinkosuojatuotteiden käyttö ei ole vaarallista – palaminen ja ihosyöpäriski sen sijaan ovat.

Lapset tulisi suojata erittäin korkean suojakertoimen tuotteella. Korkean suojan aurinkosuojatuotteet (SPF ≥ 30) suojaavat hyvin sekä UVB- että UVA-säteilyltä. UVA-suojakerroin tulee olla vähintään 1/3 UVB-suojakertoimesta. 

Aurinkosuojatuotteen käytetty määrä vaikuttaa suojakertoimeen

Aurinkosuojatuotteen suojakerroin (SPF) on määritetty käyttäen tiettyä
vakiomäärää. Jotta saa tuotteessa ilmoitetun suojakertoimen mukaisen suojatehon, tulee tuotetta käyttää vastaava määrä: Aikuisen iholle noin kaksi ruokalusikallista levityskertaa kohden, lapselle noin yksi ruokalusikallinen.

Jos tuotetta levitetään liian vähän, niin suojateho pienenee oleellisesti. Jos esimerkiksi käytetään puolet suositellusta määrästä, suojateho pienenee puoleen.