Siirry suoraan sisältöön

Lajittele pakkaukset

Lajittele kosmetiikkapakkaukset keräykseen

Miten lajitella tyhjentynyt voidepurkki tai vanhentuneet meikit? Kosmetiikkapakkaukset kannattaa käyttää ajallaan tyhjäksi, sillä tyhjät pakkaukset voi usein lajitella keräykseen.

Tyhjien pakkausten lajittelu

  • Kartonkiset ostopakkaukset voi lajitella kodin muun kartonkijätteen mukana kartonkikeräykseen. Kartonki sopii yleensä myös poltettavaksi.
  • Kosmetiikkapakkaukset, kuten sampoopullot ja voidepurkit, voi laittaa muovipakkausten keräykseen, jos materiaali on suurimmaksi osaksi muovia.
  • Muoviset kosmetiikkapakkaukset, kuten sampoopullot ja voidepurkit, voi laittaa muovipakkausten keräykseen, jos materiaali on suurimmaksi osaksi muovia. Mikäli tuotteissa on pumppu, se kannattaa irrottaa ja laittaa sekajätteeseen. Muoveista ne, joissa on numerotunnus 01, 02, 04, 05 tai 06 sopii muovin kierrätykseen. 03 on PVC:n tunnus, eikä tämä materiaali sovi muovinkeräykseen.
  • Lasiset kosmetiikkapakkaukset on valmistettu usein erikoiskäsitellystä lasista, eikä niitä siksi voi aina lajitella lasinkeräykseen. Tällöin ne kuuluvat sekajätteen joukkoon. Jotkut kosmetiikan lasipurkit soveltuvat kuitenkin lasinkeräykseen ja myös lasipurkkien kohdalla kannattaa tarkistaa kierrätysmahdollisuus pakkauksesta.
  • Jos metallinen spray-tölkki on täysin tyhjä, eli se ei enää hölsky lainkaan eikä pihise, kun suutinta painetaan, voi sen lajitella metallien joukkoon. Tyhjät ja paineettomat aerosolipullot voi siis laittaa pienmetallin keräykseen.

Mitä tehdä vanhentuneille tuotteille?

Jos pakkaus ei ole aivan tyhjä, on sen oikea paikka tuotteesta riippuen sekajäteastia tai vaarallisen jätteen keräys (entinen ongelmajäte).

Monet vanhentuneet kosmetiikkatuotteet, kuten meikit ja ihonhoitotuotteet, ovat sekajätettä. Voit myös tyhjentää tällaisen tuotteen sekajätteeseen tarvittaessa ja lajitella tyhjän pakkauksen keräykseen!

Vaarallista jätettä (ongelmajätettä) ovat permanenttiaineet, tuotetta vielä sisältävä aerosolitölkki (esim. hiuslakka, deodorantti), kynsilakka sekä kynsilakanpoistoaine. Samoin hajuvesi, partavesi ja muu alkoholipitoinen aine on vaarallista jätettä. Ne tulee viedä vaarallisten jätteiden vastaanottoon.

Vinkki

Anna kynsilakan kuivahtaa tai kaada vanhentunut tuote esim. talouspaperin päälle, tällöin saat pakkauksen kiertoon, eikä tuotetta tarvitse lajitella vaaralliseen jätteeseen. 

Muun muassa oheisilta verkkosivuilta löydät tietoa kodin jätteiden lajittelusta: