Siirry suoraan sisältöön

Kodin pesu- ja puhdistusaineet

Etusivu » Hygienia » Kodin puhtaus » Kodin pesu- ja puhdistusaineet

Kodin pesu- ja puhdistusaineet

Kodin pesu- ja puhdistusaineisiin kuuluu joukko erilaisia pesu- ja hoitoainetuotteita. Eri tarkoituksiin valmistetaan erilaisia pesu- ja hoitoaineita, jotka huomioivat juuri oikealla tavalla puhdistettavan materiaalin ja sen, millaista likaa poistetaan.

Esimerkiksi pyykinpesuaineet on kehitetty sellaisiksi, että niiden pesevät ainesosat tunkeutuvat tekstiileihin ja kuljettavat pois erilaiset likahiukkaset. Astioiden pesussa taas on tärkeää, että pesuaine pystyy irrottamaan hyvin rasvalikaa.

Pesutapahtumaan tarvitaan aina neljää eri tekijää: kemiaa eli pesuainetta, aikaa, lämpötilaa ja mekaniikkaa, kuten hankausta. Jos yhtä neljästä on mukana vähemmän, tarvitaan jotakin toista enemmän. Myös tämä huomioidaan, kun pesuaineita kehitetään eri käyttötarpeisiin.

Oikeita tuotteita ja oikeanlaista annostelua käyttämällä varmistetaan puhdas ja turvallinen lopputulos.

Alta löytyy tietoa joistakin kodeissa käytettävistä puhdistusaineista.

Tekstiilien pesu ja puhdistus

Tekstiilien pesua ja puhdistusta varten markkinoilla on pyykinpesuaineita, huuhteluaineita sekä tahranpoisto- ja apuaineita.

Lisätietoa pyykinpesuaineista ja niiden käytöstä sekä ainesosista on saatavilla pyykinpesun tietopaketti -sivuiltamme.

Lisäksi tietoa tekstiilien pesuun tarkoitettujen tuotteiden tyypillisistä koostumuksista on saatavilla eurooppalaisella Cleanright-sivustolla.

Astianpesuaineet

Käsitiskiaineet

Kotitalouksien käsiastianpesuaineet ovat nestemäisiä tuotteita. Ne irrottavat tehokkaasti rasvaa ja muuta astioille tyypillistä likaa sisältämiensä tensidien ja liuottimien avulla. Astioiden käsinpesuaineet ovat pH-arvoltaan lähellä neutraalia.

Lisätietoa käsiastianpesuaineen tyypillisestä koostumuksesta on saatavilla eurooppalaiselta Cleanright-sivustolta.

Kun astioita pestään käsin, mekaaninen työ (eli harjaus tai pesusienellä pesu) poistaa suuren osan liasta. Sen vuoksi pesuaineessa ei tarvita yhtä paljon voimakkaita, peseviä kemikaaleja kuin astioiden konepesuaineessa. Käsinpesuun tarkoitetut astianpesuaineet kehitetään mahdollisimman ihoystävällisiksi. Tehokkaasti rasvaa irrottava astianpesuaine irrottaa kuitenkin rasvaa myös ihosta. Jos astioita pesee usein, onkin hyvä suojata kädet esimerkiksi kumihansikkailla.

Käsiastianpesuaineet muodostavat vaahtoa. Niitä ei sen vuoksi saa milloinkaan käyttää astioiden konepesussa. Vaahto voi vahingoittaa konetta.

Konetiskiaineet

Kotitalouksien koneastianpesuaineita myydään jauheina sekä valmiiksi annosteltuina tuotteina, kuten konepesutabletteina.

Koneastianpesuaineet

  • ovat hyvin emäksisiä ja niissä on suhteellisen paljon pinta-aktiivisia aineita eli tensidejä
  • sisältävät happipohjaisia valkaisuaineita, jotka poistavat liasta johtuvia tummentumia
  • sisältävät vedenpehmennysaineita, jotka edesauttavat pesevien ainesosien toimintaa.

Lisätietoa koneastianpesuaineen tyypillisestä koostumuksesta on saatavilla eurooppalaiselta Cleanright-sivustolta.

Kun astioita pestään astianpesukoneella, pesutapahtumassa ei ole mukana samanlaista mekaanista työtä kuin pestessä astioita käsin harjan tai sienen avulla. Sen vuoksi koneastianpesuaineessa tarvitaan suhteellisesti enemmän peseviä ainesosia kuin astioiden käsinpesuaineissa.

Koneastianpesuainetta ei saa käyttää astioiden käsinpesuun. Koneastianpesuaineet, samoin kuin muutkin pesuaineet ja kodin kemikaalit, tulee säilyttää poissa lasten ulottuvilta. Pakkauksen ohjeiden mukaan käytettynä ja oikein säilytettynä koneastianpesuaineiden käyttö on kuitenkin täysin turvallista.

Yleispuhdistusaineet

Yleispuhdistusaineet ovat monipuolisia puhdistusaineita, joita myydään joko tiivisteinä tai käyttövalmiina tuotteina ja niitä voi käyttää monipuolisesti erilaisten kodin pintojen puhdistukseen. Tietoa käyttökohteista sekä käyttöohjeet löytyvät kunkin tuotteen pakkauksesta.

Markkinoilla on erilaisia yleispuhdistusaineita:

  • Miedosti emäksiset (pH vähän suurempi kuin 7) yleispuhdistusaineet sopivat hyvin ylläpitopuhdistukseen ja tahrojen poistoon. Niissä on emäksisyyttä lisääviä aineita kuten natriumkarbonaattia.
  • Neutraalit yleispuhdistusaineet (pH noin 7) sopivat monipuolisesti erilaisille pinnoille
  • Miedosti happamat yleispuhdistusaineet (pH hieman alle 7 ) sopivat ylläpitopuhdistukseen esimerkiksi keittiön tai kylpyhuoneen pinnoilla, sillä ne puhdistavat hyvin kalkkikertymiä. Miedosti happamien yleispuhdistusaineiden puhdistusteho on kuitenkin muunlaisen lian suhteen heikompi kuin emäksisillä puhdistusaineilla.

Yleispuhdistusaineissa pinta-aktiiviset aineet eli tensidit tuovat pesutehoa ja vedenpehmennysaineet edesauttavat pesevien ainesosien toimintaa.

Lisätietoa käsiastianpesuaineen tyypillisestä koostumuksesta on saatavilla eurooppalaiselta Cleanright-sivustolta.

Erikoispuhdistus- ja hoitoaineet

Erikoispuhdistusaineet on suunniteltu juuri tietynlaisten pintojen ja kohteiden tarpeisiin sopiviksi. Niissäkin pesutehoa tuovat pinta-aktiiviset aineet eli erilaiset tensidit. Lisäksi tuotteen tehoon vaikuttavat tuotteen sisältämät muut ainesosat. Alla on annettu joitakin esimerkkejä erikoispuhdistusaineista.

WC-altaan puhdistusaineet

WC-altaan eli WC-istuimen puhdistusaine voi olla hapan (pH alle 7) tai emäksinen (pH yli 7). Happamat pesuaineet pystyvät poistamaan tehokkaasti virtsatahroja ja muita sakkautumia. Emäksiset puhdistusaineet taas ovat happamia tehokkaampia muun lian poistamisessa. WC-altaan puhdistusaineissa voi lisäksi olla esimerkiksi virtsan hajua poistavia ainesosia. Tarkat käyttöohjeet löytyvät kunkin tuotteen pakkauksesta.

Keittiön- ja kylpyhuoneenpuhdistajat

Keittiön ja kylpyhuoneen puhdistukseen tarkoitetut tuotteet ovat koostumukseltaan sellaisia, että ne tehoavat juuri kyseisten tilojen pinnoille tyypilliseen likaan. Esimerkiksi keittiönpuhdistaja on tehokas poistamaan rasvatahroja, kylpyhuoneenpuhdistaja taas puhdistaa veden mukana pinnoille kertyvää kalkkia.

Ikkunanpuhdistusaine

Ikkunanpuhdistusaineen avulla ikkunoiden tahrat ja muu lika saadaan poistettua helposti ilman, että pinnalle jää kalvoa, juovia tai jäämiä pesuaineesta. Usein ikkunanpuhdistusaine myydään käytännöllisessä, käyttövalmiissa suihkepullossa.

Lattianpuhdistusaineet ja lattianhoitotuotteet

Lattianpuhdistusaineet ja -hoitotuotteet huomioivat kunkin lattiamateriaalin ominaisuudet. Tuotteet esimerkiksi jättävät lattiaan suojaavan pinnan, jos se on materiaalille hyödyksi tai lisäävät lattian kiiltoa.

Uuninpuhdistusaineet

Uuninpuhdistusaineet ovat voimakkaasti emäksisiä nestemäisessä tai spray-muodossa myytäviä pesuaineita. Emäksisten ainesosien lisäksi niissä on rasvaa tehokkaasti poistavia tensidejä. Vaikutusta saattavat tehostaa myös hankaavat ainesosat tai liuottimet. Koska kyseessä on voimakas puhdistusaine, tulee ehdottomasti tutustua pakkauksessa oleviin käyttöohjeisiin ja käyttää suojakäsineitä ihon suojaamiseksi.

Lisätietoa erikoispuhdistus- ja hoitoaineiden tyypillisistä koostumuksista on saatavilla eurooppalaiselta Cleanright-sivustolta.