Siirry suoraan sisältöön

Silmämeikit

Ripsi- ja luomivärit

Ripsiväri ja luomiväri valmistetaan erittäin puhtaista raaka-aineista. Silmämeikkiä käytetään nimensä mukaisesti silmien lähellä, ja on erityisen tärkeää, ettei silmämeikki aiheuta ärsytystä tai tulehduksia.

Kuinka ripsiväri toimii?

Ripsivärit ovat pigmentoituja silmäripsiin levitettäviä valmisteita, jotka saavat ripset näyttämään tummemmilta ja pitemmiltä ja silmien valkuaiset raikkaammilta. Modernit ripsivärit ovat tasaisia, viskoosisia voiteita. Jotkin niistä sisältävät ripsiä pidentäviä kuituja.

Ripsivärin perusainesosia ovat:

  • polymeerit, jotka aikaansaavat taipuisan, hilseilemättömän kalvon, joka myös estää ripsiväriä tuhrimasta ihoa
  • silikonit, jotka parantavat vedenkestävyyttä ja tekevät ripsiväristä pysyvämmän
  • vahat, jotka saavat ripsivärin tarttumaan ja tuuheuttavat ripsiä merkittävästi
  • väripigmentit (tavallisesti musta, ruskea tai tummansininen).

Joskus metallisen viimeistelyn antavassa ripsivärissä käytetään helmiäistä ja kimalletta. Kimalteita käytetään myös kirkkaissa ripsiväreissä.

Ripsivärin teho riippuu sen ainesosien lisäksi myös harjan muodosta. Harjasten asentoa, levittimen muotoa ja monia muita harjan muotoilun piirteitä kehitetään yhdessä erilaisten ripsivärikoostumuksien kanssa. Näin saavutetaan paras mahdollinen tuote, olipa kyse sitten ripsien pidentämisestä, paksuntamisesta tai erottelusta.

Mistä luomiväri on tehty?

Luomiväri voi olla voidemaista, puuterimaista tai puikon muodossa. Tuotetta levitetään silmäluomille pehmeällä, kuivalla siveltimellä tai vaahtomuovikärkisellä levittimellä.

Puristusteknologia, jonka avulla luomiväristä saadaan tehtyä kakkumaista, on lainattu farmasia- ja makeisteollisuudesta. Menetelmä on sama: monet eri ainesosat puristetaan yhteen makeiseksi, lääkkeeksi tai luomiväriksi. Tämän teknologian avulla tuotekehittelijät ovat voineet luoda ainesosista yhdistelmiä, joissa kutakin ainetta on paras mahdollinen määrä.

  • Puristetun luomivärin pohjana on talkki tai kiille eli MICA, jotka muodostavat tuotteesta enimmillään puolet. Talkkia tai MICA:a käytetään niiden erinomaisen tasaisuuden ja hyvän levittyvyyden vuoksi. MICA on helmiäismäisissä luomiväreissä tärkeä ainesosa, koska se antaa kauniin hohteen.
  • Jauhettu kaoliini, joka on sileä, hieno jauhemainen savi, sekä titaanidioksidi, ovat peittäviä ja tekevät tuotteesta läpikuultamattoman.
  • Sideaineet ovat välttämättömiä ainesosia, joita tarvitaan, jotta luomiväri tarttuisi silmäluomiin.
  • Huipputason voiteluaineet, kuten boorinitridi on alun perin otettu käyttöön elektroniikassa ja ilmailuteollisuudessa. Sittemmin niitä on alettu hyödyntää erittäin puhtaassa muodossa myös luomiväreissä. Tällä ainesosalla on monia vaikutuksia; se antaa voimakkaan hehkun ja sillä on erittäin hieno, silkkinen koostumus (se tuntuu liukkaalta kosketettaessa), mutta siitä huolimatta se tarttuu hyvin ihoon.
  • Kvartsipohjaiset, helmiäismäiset materiaalit tuovat hohtavaa viimeistelyä.
  • Luomiväri sisältää myös huolellisesti valittuja väripigmenttejä sekä säilöntäaineita.

Lataa silmämeikki- esite alta: