Siirry suoraan sisältöön

Oikea käyttö

Etusivu » Hygienia » Kodin puhtaus » Oikea käyttö

Oleellista käytössä: ohjeet sekä oikea käyttötapa ja -kohde

Noudata etiketin ohjeita

Kotitalouksien pesu- ja puhdistusaineet ovat turvallisia, kun niitä käytetään ja säilytetään pakkausmerkintöjen ohjeiden mukaisesti. Oleellista on lukea ja noudattaa aina etiketissä olevia ohjeita.

Osa ohjeista perustuu lainsäädäntöön, pesu- ja puhdistusaineilla CLP- ja pesuaineasetukseen. Desinfiointiaineiden kohdalla ohjeet voivat perustua myös biosidiasetukseen. Ohjeet voivat liittyä muun muassa annosteluun, käyttötapaan tai henkilökohtaiseen suojautumiseen. Ainesosamerkinnöistä voi tunnistaa esimerkiksi hajusteita ja säilöntäaineita.

Oikeaa ja turvallista käyttöä tukevat lisäksi teollisuuden omat, vapaaehtoiset piktogrammit. Niillä annetaan keskeisiä turvallisuusohjeita:

  • Säilytä pesu- ja puhdistusaineen lasten ulottumattomissa.
  • Ei sisäiseen käyttöön. Jos tuotetta on nielty, ota yhteys myrkytystietokeskukseen UFI-koodin avulla.
  • Vältä tuotteen joutumista silmiin. Jos tuotetta joutuu silmiin, huuhtele runsaalla vedellä.

Lisätietoja saa eurooppalaisilta Cleanright-sivuilta.

Oikea tuote oikeaan kohteeseen

Pesu- ja puhdistusaineita on erilaisia (esim. nestemäisiä, kiinteitä, suihkeita) ja niillä on monia eri käyttökohteita (wc:n puhdistusaine, pintojen puhdistusaine, pyykinpesujauhe jne.), joten käyttö- ja säilytysohjeet vaihtelevat ja ovat kullekin tuotteelle ominaisia. Parhaan tuloksen ja turvallisuuden vuoksi on hyvä käyttää kulloiseenkin tehtävään tarkoitettua tuotetta.

Lue lisää pyykinpesuaineiden oikeasta käytöstä Pyykinpesun tietopaketista.

Käytä tuote loppuun ja kierrätä pakkaus

Oikeaan käyttöön kuuluu myös ajatus huolellisuudesta, että tuote pakkauksen sisältö käytetään loppuun ja tyhjä pakkaus kierrätetään asianmukaisesti. Moni pesu- ja puhdistusainevalmistaja antaa pakkauksessa kierrätysohjeet.