Siirry suoraan sisältöön

Pyykin lajittelu

Etusivu » Hygienia » Pyykinpesun tietopaketti » Pyykin lajittelu

Pyykin lajittelussa pitää muistaa muutama yksinkertainen asia: pesumenetelmä, väri, lämpötila ja likaisuus. Näiden perusteella tietyt tekstiilit pestään keskenään tai erillään toisistaan.

Perustiedot saa hoito-ohjeesta

Tekstiilissä oleva hoito-ohje eli pesuohjemerkintä kertoo, voiko tekstiilin vesipestä kotona koneella tai käsin vai tuleeko se käsitellä pesulassa. Hoito-ohjeen perusteella valitaan oikea pesulämpötila ja saadaan muita tärkeitä lisätietoja.

Taskut tyhjiksi, pesupussi käyttöön

 • Ennen pyykinpesua tyhjennä vaatteiden taskut ja varmista, ettei tekstiilien poimuihin ole jäänyt esimerkiksi nenäliinoja.
 • Sulje vetoketjut.
 • Tekstiilistä riippuen kiinnitä tai avaa napit. Tiheän nappirivin kiinnitys auttaa vaatetta pysymään oikeassa muodossa, yksittäinen nappi voi taas kiinni ollessaan joko irrota tai turhaan venyttää tekstiiliä.
 • Rikkinäiset vaatteet kannattaa korjata, koska repeytymät saattavat suurentua pesussa.
 • Vaatteet voi kääntää nurinpäin. Näin kannattaa tehdä etenkin vaatteille, joissa on painokuvio tai kirkas väritys. Kääntämisellä säästetään ulkopintaa kulumiselta.
 • Käytä pesupussia konepesussa kaikille sellaisille tekstiileille, joista voi irrota pyykinpesukonetta vahingoittavia osia kuten niittejä. Pesupussi suojaa myös erityisen herkkiä vaatekappaleita, esimerkiksi sukkahousuja.

Oikea lajittelu auttaa säilyttämään värit kirkkaina

Tekstiileistä voi irrota jonkin verran väriä etenkin niiden ensimmäisten pesukertojen aikana. Myös pesutapahtuman aikana irtoava nukka on värillistä. Pyykki pitäisi lajitella ja pestä tekstiilien vaatimalla tavalla.

Lajittele:

 • valkoinen ja muu hyvin vaalea pyykki
 • värikäs pyykki
 • tummat ja vahvasti värilliset vaatteet, jotka on mahdollisen ylijäämävärin vuoksi pestävä erillään.

Mustavalkoisia vaatteita ei kannata lajitella pestäväksi yhdessä valkoisten vaatteiden kanssa.

Värin mukaan pyykille valitaan valkopesuaine, kirjopesuaine tai mustalle pyykille tarkoitettu pesuaine. Näin pidetään valkoinen pyykki kirkkaan valkoisena ja toisaalta estetään kirjavaa pyykkiä haalistumasta. Ks. lisää sivulta pyykinpesuaineen valinta.

Korkein suositeltu pesulämpötila vaihtelee eri tekstiileillä

Tekstiilissä oleva hoito-ohje eli pesuohjemerkintä kertoo korkeimman suositellun pesulämpötilan. Lämpötilan perusteella lajitellaan erilleen esimerkiksi

 • villa- ja silkkitekstiilit, joille suositellaan 30°C:n hienopesua
 • tekokuituja sisältävät vaatteet, joille suositellaan 40°C:n ohjelmaa väljässä vedessä
 • luonnonkuituiset liinavaatteet, joille suositellaan 60°C:n valko- tai kirjopesuohjelmaa.

Hoito-ohjeessa kerrottu lämpötila on korkein suositeltu pesulämpötila, ellei hoito-ohjeen teksti erikseen kehota pesemään tekstiiliä juuri kyseisessä lämpötilassa. Moderneilla pesuaineilla voidaan pestä pyykkiä tehokkaasti myös alhaisissa lämpötiloissa, kuten 30 °C ja 40 °C -ohjelmilla. Näin voidaan säästää energiaa useita kymmeniä prosentteja. Alhainen lämpötila riittää etenkin silloin, jos likaantuneet tekstiilit pestään mahdollisimman pian, eikä lika ehdi pinttyä.

Tekokuituiset ja luonnonkuituiset tekstiilit on hyvä pestä erillään, jos pyykkiä on runsaasti

Ohjeellisen pesulämpötilan lisäksi kannattaa katsoa, mistä kuidusta tai kuiduista tekstiili on tehty. Jos pyykkiä on runsaasti, lajittele mahdollisuuksien mukaan tekokuituiset ja luonnonkuituiset tekstiilit pestäväksi erillään. Tekokuidut keräävät helposti itseensä luonnonkuiduista irronnutta nukkaa pesun aikana. Tämä johtuu tekokuitujen sähköisestä varauksesta.

Erittäin likainen pyykki erilleen

Nykyiset pesuaineet varmistavat sen, että pesutulos on hygieeninen. Erilaiset vaatteet, kuten sukat ja trikoopaidat, voidaan siis hyvin pestä yhdessä. Pesuaineen oikealla annostuksella varmistetaan, että kaikki vaatteissa oleva lika poistuu pyykistä pesun aikana.

Erittäin likaiset tekstiilit, kuten likaantuneet ulkotyövaatteet, kannattaa kuitenkin lajitella pestäväksi erikseen muun pyykin kanssa. Erittäin likaisen pyykin pesuun käytetään tavallista pyykinpesuainetta, mutta annosteluohjeiden mukaan sitä annostellaan pesuainelokeroon tavallista enemmän.

Oikea pesuohjelman valinta säästää vaatteita ja energiaa

Parhaan pesutuloksen saamiseksi suositellaan täysien koneellisten pesemistä. Pyykin maksimimäärä eli ”täysi koneellinen” riippuu valitusta pesuohjelmasta. Tietyt tekstiilit peseytyvät parhaiten hankautuessaan toisiaan vasten täydessä pyykinpesukoneen rummussa, toiset taas tarvitsevat väljemmän veden ympärilleen. Lisätietoa oikeasta täyttömäärästä on pyykinpesukoneesi käyttöohjeissa.

Pyykinpesukoneen rumpua ei saa täyttää liian täyteen, jotta pyykki huuhtoutuu ja linkoutuu kunnolla. Laita pestävä pyykki koneeseen ilman, että joudut painelemaan tai tunkemaan sitä rumpuun väkisin. Varmista, että rummun yläosaan jää tyhjää tilaa sen verran, että kämmenesi/nyrkkisi mahtuu tilaan hyvin.

Vajaat koneelliset taas kuluttavat turhaan energiaa. Jos tekstiilissä on pesuohjemerkintä ”pestävä erillään” tai jos jostakin muusta syytä on tarve pestä vain pieni erä pyykkiä, kannattaa valita pyykinpesukoneesta niin kutsuttu vajaatäyttöohjelma.

Vinkki: Marttojen sivuilta löytyy lisätietoja pyykin lajittelusta ja erilaisten tekstiilien pesusta.