Siirry suoraan sisältöön

Parranajovalmisteet

Etusivu » Kosmetiikka » Tietoa tutuista tuotteista » Parranajovalmisteet

Parranajoon tarkoitetut valmisteet

Monille miehille parranajo on päivittäinen välttämättömyys. Parranajo kuorii ihoa poistaen kuolleet ihosolut ja paljastaa alla olevat ihosolut. Korkealaatuisten parranajovälineiden lisäksi tärkeitä ovat parranajotuotteet. Ne takaavat sen, että iho ja karvat ovat riittävän kosteat, jolloin parranajokokemus on miellyttävämpi ja ihoa suojaavampi.

Kuinka parranajotuotteet toimivat?

Parransänki on kovempi kuin äkkiseltään arvaisi: partakarva on suunnilleen yhtä lujaa ainesta kuin kuparilanka. Sitä voidaan kuitenkin pehmentää parranajotuotteilla. Pelkkä vesi haihtuu nopeasti, mutta parranajogeelit kosteuttavat ja pehmentävät partakarvoja ja muodostavat iholle suojaavan ja voitelevan kerroksen, jolla terä liukuu sulavasti, eikä vahingoitu. Lisäksi parranajotuotteet minimoivat ihon pinnalle syntyvää vahinkoa.

Pehmentävien, kosteuttavien ja voiteluaineiden lisäksi parranajotuotteet sisältävät ihon rasvaa ja likaa poistavia saippuoita ja puhdistavia aineita. Vaahtoavat parranajovoiteet ovat saippuaisia emulsioita, joissa on 6 – 10 % saippuaksi muunnettuja rasvahappoja. Aerosoliparranajogeelit sisältävät vesiliukoisia saippuoita, jotka vaahtoavat heti, kun tuote vapautuu pullosta ponnekaasun avulla.

Miten parranajo vaikuttaa karvoihin?

Vastoin yleistä uskoa parranajo ei muuta karvojen kokoa tai väriä. Se ei myöskään saa ajeltuja karvoja kasvamaan takaisin paksumpina, tummempina tai nopeammin. Parranajo muuttaa kuitenkin uudelleen kasvaneen karvan kärjen muotoa, minkä vuoksi karva saattaa aluksi tuntua erilaiselta kasvaessaan takaisin.

Miesten ja naisten karvat ovat erilaisia

Naisille tarkoitetuista karvanpoistotuotteista erilaiset geelit ja vaahdot, joita käytetään yhdessä karvanpoistohöylän kanssa, toimivat samalla periaatteella kuin miesten parranajotuotteet. Miesten ja naisten karvat ovat kuitenkin erilaisia. Miesten kasvokarvat ovat halkaisijaltaan 50 – 60 % suurempia ja epäsäännöllisemmän muotoisia kuin naisten säärikarvat, jotka ovat pääasiassa soikeita. Miesten ja naisten karvojen paksuusero selittää, miksi karvojen ajelua edeltävä suositeltu pehmittämisaika on erilainen – kolme minuuttia miehille, kaksi minuuttia naisille.

Minkälainen karva on ja miten se kasvaa?

Yhdessä karvassa on kolmesta osaa: pinta-, kuitu- ja ydinkerros. Ihmisen karvat sijaitsevat karvatupissa. Karvan juuri tai karvanysty (papilla) on karvatupen pohjalla, syvällä ihossa. Se on ainoa elävä osa karvaa.

Sen jälkeen kun karvan muodostavat solut ovat syntyneet, ne kuolevat ja kovettuvat muodostaen karvan. Karva työntyy karvatupesta ylöspäin kohti ihon pintaa karvatupen aukon läpi.

Karva kasvaa keskimäärin 6 mm kuukaudessa. Miehen parrassa on perintötekijöistä riippuen tyypillisesti 7000 – 15 000 karvatuppea. Uusia karvatuppia ei muodostu syntymän jälkeen.

Tekstin voi ladata pdf-esitteenä alta: