Siirry suoraan sisältöön

Sampoot

Sampoot

Hiuspohjassa on keskimäärin 100 000 – 150 000 hiusta. Tämä suuri määrä hiuskuitua on omiaan keräämään itseensä likaa ympäristöstä.

Kuidun lisäksi hiuksissa on talia, luonnollista rasvaa, jota vapautuu hiuksiin hiuspohjan hiustuppien lähellä sijaitsevista talirauhasista. Lisäksi hiussuihkeet, muotovaahdot ja muut muotoilutuotteet tulee puhdistaa pois hiuksista ennen hiusten uudelleenmuotoilua. Tähän tarvitaan sampoota.

Kuinka sampoo toimii?

Sampoon tarkoitus on sekä puhdistaa että hoitaa hiuksia. Puhdistavuus ja hoitavuus saavutetaan tavallisesti kaksilla erityyppisillä ainesosilla.

Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat pinta-aktiiviset aineet eli tensidit, jotka on suunniteltu puhdistamaan hiukset. Sampoo sisältää sekoituksen erilaisia pinta-aktiivisia aineita. Toiset aineista parantavat puhdistuskykyä, toiset lisäävät vaahtoamista ja huuhtelutehoa. Tuotekehityksessä etsitään tuotteelle oikeanlainen tasapaino pinta-aktiivisten aineiden hellävaraisuuden ja tehokkuuden välillä.

Pinta-aktiiviset aineet vähentävät veden ja lian välistä pintajännitystä niin, että lika irtoaa. Pinta-aktiiviset molekyylit ovat kaksipäisiä: toinen pää on vesihakuinen (hydrofiilinen) ja toinen taas rasvahakuinen (lipofiilinen) rasvahappoketju. Pinta-aktiiviset molekyylit ympäröivät likahiukkasen, jolloin muodostuu ”pallo”, jonka sisälle likahiukkanen jää. ”Pallon” pinta on vesiliukoinen, ja saa lian kulkeutumaan pois pesuveden mukana.

Toiseen ryhmään kuuluvat hoitavat aineet, kuten silikonit ja rasva-alkoholit, jotka jättävät hiukset helposti käsiteltäviksi ja ehkäisevät hiusten sähköisyyttä.

Silikonit ovat tunnettuja voitelevista ominaisuuksistaan ja ne tekevät hiusten selvittämisestä helpompaa. Niitä on viskositeetiltään hyvin erilaisia – vettä ohuemmista aina paksuihin nesteisiin. Mikä on kulloinkin oikeanlainen viskositeetti, riippuu hiustyypistä sekä siitä, onko hiukset esimerkiksi permanentattu tai värjätty.

Rasva-alkoholit hoitavat ja auttavat kontrolloimaan sähköisyyttä ja hallitsemaan hentoja ”lentäviä” hiuksia.

Sampoissa – toisin kuin hoitoaineissa – hoitavat ainesosat ovat usein sähkövarauksettomia. Hoitoaineissa käytettyjen hoitavien ainesosien molekyylien positiivinen varaus yhtyisi pinta-aktiivisten aineiden negatiivisen varauksen kanssa. Tuloksena olisi tuote, joka ei kykenisi puhdistamaan eikä myöskään hoitamaan.

Muut ainesosat täydentävät sampoon toimintaa

Kaikki kosmetiikkatuotteet, mukaan lukien sampoot, tarvitsevat ainesosia, jotka säätelevät tuotteen koostumusta. Ei olisi mielekästä luoda muuten täydellistä sampoota, joka kuitenkin valuisi annosteltaessa sormien läpi. Sampoissa tarvitaan myös vaahdon muodostumista ja huuhtoutumista sääteleviä ainesosia. Niiden lisäksi sampoissa on mukana säilöntäaineita, jotka ehkäisevät mikrobikasvustojen syntyä.

Sampoo voi myös sisältää lisäaineita, joiden tarkoituksena on suojata ja vahvistaa hiuksia. Esimerkiksi tuotteisiin lisätty aurinkosuodatin auttaa suojaamaan hiuksia auringolta.

Tuotteen ulkonäköä parantavien väri- ja helmiäisaineiden ohella tuotteisiin lisätään myös hajusteita. Hajusteet tekevät hiustenpesusta kokonaisvaltaisen, moniin aisteihin vaikuttavan, miellyttävän kokemuksen.

Koostumus hiustyypin mukaan

Sampoiden koostumuksissa on huomioitu monet erilaiset hiustyypit, joilla kullakin on omat tarpeensa. Esimerkiksi normaalit hiukset tarvitsevat puhdistusta ja tukea, kun taas värjätyt hiukset enemmän hoitavuutta. Värjäyksen aikana hiusten pinnalta poistuu rasvahappo. Hiuksesta tulee hydrofiilisempi ja se sisältää enemmän negatiivista varausta, mistä seuraa suurempi sähköisyys. Sen vuoksi värjätyt tai kemiallisesti käsitellyt hiukset tarvitsevat koostumukseltaan erityisiä sampoita, joiden sisältämät hoitavat ainesosat kiinnittyvät tavallista hydrofiilisempään hiukseen.

Lataa sampoo -esite alta.