Siirry suoraan sisältöön

Pyykinpesuaineen valinta

Etusivu » Hygienia » Pyykinpesun tietopaketti » Pyykinpesuaineen valinta

Mikä pyykinpesuaine millekin pyykille?

Kaupoissa on tarjolla paljon erilaisia pyykinpesuaineita eri käyttötarkoituksiin. Peruspesussa pärjäät, jos kaapistasi löytyy valko-, kirjo- vai hienopesuaine. Lisäksi on olemassa laaja valikoima muita erikoispesuaineita, esimerkiksi mustalle pyykille tai tahroille.

Valkopesuaineet sopivat valkoisten ja vaaleiden tekstiilien säännölliseen pesuun. Niissä on valkaisuainetta, minkä näkee myös pakkausmerkinnöistä. Tuotteissa lukee esimerkiksi ”White” tai ”Valkopyykille”. Pakkauksen värikin on usein vaaleansävyinen.

Nestemäisten ja jauhemaisten valkopesuaineiden koostumus on erilainen. Nestemäisissä valkopesuaineissa ei käytetä valkaisevia aineita, vaan niissä käytetään kellastumista ja harmaantumista estävien entsyymien lisäksi optisia kirkasteita. Jauheissa sen sijaan käytetään valkaisuaineita.

Kirjopesuaineet eivät sisällä valkaisuainetta. Ne tunnistaa usein tekstistä ”Color”. Ne sopivat erittäin hyvin värillisen pyykin säännölliseen pesuun. Mustalle tai tummalle pyykille tarkoitetut pesuaineet ovat myös kirjopesuaineita. Ne auttavat säilyttämään tummat värit erityisen hyvin.

Hienopesuaineet on tarkoitettu erityisesti villan ja silkin pesuun. Ne eivät sisällä entsyymejä. Entsyymit ovat tehokkaita ja turvallisia lian poistajia, mutta niistä voi olla haittaa eläinkuituisten tekstiilien pesussa.

Lisäksi pyykinpesussa voidaan käyttää tahranpoistoaineita ja huuhteluaineita.

Perinteisen jauheen tilalle nestemäinen pesuaine tai geelikapseli?

Pyykinpesuaineita on saatavilla monessa eri muodossa: jauheita, nesteitä sekä annostabletteja ja geelikapseleita. Kun annostelu ja pesuohjelma on oikea, ei pestyyn pyykkiin jää jäämiä pesuaineista. 

Pesuainetabletin ja -kapselin ideana on, että pesuaineen määrä on valmiiksi oikea. Niiden käyttö on nopeaa ja helppoa, eikä pesuainetta annostele vahingossa liikaa tai liian vähän. Pesuainetabletit ja -kapselit sopivat käyttöön silloin, kun pestään pyykkiä normaaleilla pesuohjelmilla.

Allergisen kannattaa valita hajustamaton vaihtoehto

Jos tietää olevansa allerginen tietylle pesuaineen raaka-aineelle, voi tiedustella tuotteen valmistajalta tai katsoa valmistajan verkkosivuilta, sisältääkö tuote kyseistä raaka-ainetta. Valmistajan yhteystiedot ovat pakkauksessa. Jos on allerginen hajusteille, kannattaa valita pyykinpesuaineeksi hajustamaton vaihtoehto. Markkinoilla on myös erikseen herkkäihoisille kehitettyjä pyykinpesuaineita.

Miten moneen kertaan pesuaine riittää?

Pesuaineita vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota pakkauksessa olevaan numerosymboliin, joka kertoo sen, moneenko pesukertaan kyseinen pesuainepakkaus riittää tavallisen likaiselle pyykille 4-5 kg pesukoneessa. Numeromerkintään on laskettu pesukertojen määrä sekä kovalle että pehmeälle vedelle. Suomessa vesi on yleensä pehmeää. Huomioithan, ettei pesukertojen määrä ole annosteluohje – lue erilliset annosteluohjeet ja noudata niitä.

Kaikissa pyykinpesuainepakkauksissa on koostumustiedot

Tiedot pyykinpesuaineen koostumuksesta löytyvät pakkauksesta. Laissa on säädetty, että koostumus pitää ilmoittaa pakkauksessa tietyllä tarkkuudella. Täydelliset ainesosaluettelot sen sijaan löytyvät pesuainevalmistajan verkkosivuilta.