Siirry suoraan sisältöön

Mustat hennatatuoinnit allergiariski

Etusivu » Kosmetiikka » Kosmetiikan kestävä ja turvallinen käyttö » Mustat hennatatuoinnit allergiariski

Sano EI mustalle hennatatuoinnille

Musta hennatatuointi voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion hiusten värjäämisen yhteydessä. Hiusten värjäämistä ei suositella henkilöille, jotka ovat joskus ottaneet mustan hennatatuoinnin.

Jos henkilöllä on tai on joskus ollut musta hennatatuointi, on hänellä suurempi riski saada ihoreaktio hiusväreistä kuin niillä, joilla tatuointeja ei ole. Reaktio voi aiheutua myös pitkän ajan kuluttua, jopa vuosien kuluttua mustan hennatatuoinnin ottamisesta. Allergisen reaktion aiheuttaja on tällöin todennäköisesti parafenyleenidiamiini (PPD), jota mustat hennatatuoinnit sisältävät.

Kosmetiikkalainsäädännön mukaan PPD:tä saa käyttää ainoastaan hiusten värjäämiseen. Mustissa hennatatuoinneissa PPD:tä käytetään kuitenkin suoraan iholle ja paljon korkeampana pitoisuutena, jolloin tatuoinnin ottaja altistuu merkittävästi enemmän PPD:lle kuin jos aine huuhdeltaisiin pois. Lisäksi musta hennatatuointi kestää useita viikkoja, mikä lisää altistusta.

PPD voi aiheuttaa viivästynyttä kosketusallergiaa, joka oireilee yleensä punoittavana ja kutisevana ihottumana pään ja niskan alueella. Myös voimakasta kasvojen alueen turvotusta voi esiintyä. Oireet tulevat yleensä hieman viiveellä värjäyksestä. Näin ollen musta hennatatuointikaan ei yleensä aiheuta heti oireita.

Kun henkilö on altistunut PPD:lle mustan hennatatuoinnin kautta, hiusten värjäys myöhemmin PPD:tä tai sen johdannaisia sisältävällä hiusvärillä voi laukaista voimakkaan allergisen reaktion. Myös kulmakarvojen ja ripsien värjääminen aineilla, jotka sisältävät PPD:tä, voi aiheuttaa samanlaisen reaktion. Noin 80 % hiusväreistä sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia. Kun henkilö on allergisoitunut PPD:lle, ei hiusten värjäys ole enää suositeltavaa.

Jos epäilee saaneensa allergisen reaktion, tulee kääntyä lääkärin puoleen.

Lue lisää: