Siirry suoraan sisältöön

Pesuohjeet

Tekstiilien hoito-ohjemerkinnät

Hoito-ohje, eli niin sanottu pesuohjemerkintä, on tekstiileissä pakollinen. Se löytyy tavallisesti merkistä, joka on ommeltu kiinni vaatteen tai muun tekstiilin saumaan.

Hoito-ohje voidaan ilmoittaa sanallisesti tai symbolein. Tekstiilien hoito-ohjemerkinnät on rekisteröity tavaramerkki, jonka käyttö on luvanvaraista toimintaa. Suomessa TSL- merkintäluvat myöntää Inspecta Sertifiointi Oy: Inspecta tekstiilien hoito-ohjemerkinnät.

Pesuohjemerkinnät antavat ohjeet tekstiilin

  • vesipesuun ja pesulämpötilaan
  • valkaisuun
  • rumpukuivaukseen
  • silitykseen ja
  • kemialliseen pesuun.

Niiden lisäksi voidaan tarvittaessa käyttää lisätekstejä.

Usein alempi lämpötila riittää

Hoito-ohjeessa kerrottu lämpötila on korkein suositeltu pesulämpötila, ellei hoito-ohjeen teksti erikseen kehota pesemään tekstiiliä juuri kyseisessä lämpötilassa. Moderneilla pesuaineilla voidaan pestä pyykkiä tehokkaasti myös alhaisissa lämpötiloissa, kuten 30 °C ja 40 °C -ohjelmilla. Näin voidaan säästää energiaa useita kymmeniä prosentteja. Alhainen lämpötila riittää etenkin silloin, jos likaiset vaatteet pestään mahdollisimman pian, eikä lika ehdi pinttyä.

Merkissä kerrotaan, mistä materiaalista tekstiili on tehty

Hoito-ohjeen lisäksi merkissä on ilmoitettava tekstiilin kuitusisältö. Pyykinpesun kannalta on hyvä tunnistaa ainakin silkkiset ja villaiset tekstiilit. Niitä varten tarvitaan hienopesuaine, jossa ei ole entsyymejä. Helposti sähköistyvien tekokuitutekstiilien hoidossa voi olla hyödyksi huuhteluaine. Pyykinpesun aikana irtoavan nukan vuoksi on hyvä pestä luonnonkuitu- ja tekokuituvaatteet erillään.

Ei hoito-ohjetta?

Jos hoito-ohjemerkintöjä ei jostakin syystä löydy, kannattaa tiedustella ohjeita joko tekstiilin valmistajalta tai paikasta, josta tuote on ostettu.