Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Suojaa ihoa auringolta

Suojaa ihoa auringolta

Etusivu » Ajankohtaista » Suojaa ihoa auringolta

Aurinko paistaa taas talven jälkeen. Auringosta voi nauttia ja sillä onkin monia positiivisia vaikutuksia, mutta sen haitallisilta UV-säteiltä on syytä suojautua.

Syöpäjärjestöt[1] ja Säteilyturvakeskus STUK[2] muistuttavat, että ihon altistuminen suurille määrille ultraviolettisäteilyä ja ihon palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään, minkä vuoksi niin iho kuin silmät kannattaa suojata UV-säteilyltä. Auringolta suojautuminen on tärkeää kaikille ihotyypistä riippumatta. Suojautuminen onkin erityisen tärkeää lapsille ja herkkäihoisille, punatukkaisille ja pisamaisille. Aurinkosuojatuotteet ovat avainasemassa ihon suojaamisessa, jos oleilet auringossa, etkä pysty suojaamaan ihoa muilla keinoin. Ensisijaisesti ihoa kannattaa suojata oleskelemalla varjossa, välttämällä keskipäivän aurinkoa ja suojaamalla sitä vaatteilla.

Valitse oikea suojakerroin, käytä riittävästi aurinkovoidetta

Aurinkovoiteiden sisältämät UV-filtterit vähentävät UV-säteilyn pääsyä iholle. Tuotteen suojakerroin (SPF) kertoo tuotteen suojatehosta: mitä korkeampi kerroin, sitä parempi suoja. EU:ssa markkinoitavissa aurinkosuojatuotteissa pitää suojakertoimen lisäksi olla suoja UVA-säteilyä vastaan. UVA-säteet tunkeutuvat syvälle ihoon, vahingoittavat ihon tukikudoksia ja vanhentavat ihoa. UVA-säteilyltä suojaavassa aurinkosuojatuotteessa on suojakertoimen lisäksi UVA-logo (ympyrä, jonka sisällä lukee UVA).

Saadakseen aurinkosuojatuotteen osoittaman suojan aurinkosuojatuotetta tulee käyttää riittävästi, koska määrällä on myös vaikutusta tehoon. Kunkin tuotteen pakkausmerkinnöissä kerrotaan kyseisen valmisteen riittävästä määrästä ja se voi vaihdella tuotetyypeittäin. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että aurinkovoidetta tarvitaan aikuisen iholle noin kaksi ruokalusikallista levityskertaa kohden, lapselle noin yksi ruokalusikallinen.

Sopivan suojakerroin riippuu ihotyypistä. Kannattaa valita korkean suojakertoimen tuote etenkin, jos iho on herkkä palamaan. On kuitenkin syytä muistaa, ettei mikään aurinkosuoja anna suojaa UV-säteiltä 100 %:sti. Lisäksi aurinkosuojatuotetta on lisättävä säännöllisin väliajoin aina hikoilun, peseytymisen ja uimisen jälkeen. Auringolta kannattaa Suomessa suojautua ainakin huhti-syyskuussa, ja myös talvella aurinkoisina lumisina päivinä. STUK:n sivuilta löytyy ohjeita suojautumiseen: säteilyn määrästä kertoo UV-indeksi ja kun se ylittää määrän 3, kannattaa aina suojautua. Myös alhaisemmilla säteilymäärillä suojaaminen on tarpeen mm., jos ulkoilee pidempään.

IhotyyppiSuositeltu suojakerroin (SK)
1. Hyvin vaalea iho
Palaa erittäin herkästi, ei rusketu koskaan
Erittäin korkea suoja: SK 50+
2. Vaalea iho
Taipumus palamiseen, ruskettuu hyvin hitaasti
Korkea suoja: SK 30, SK 50
3. Normaali iho
Palaa harvoin, ruskettuu helposti
Keskitason suoja: SK 15, SK 20, SK 25
4. Tumma iho
Palaa tuskin koskaan, ruskettuu erittäin nopeasti
Matala suoja: SK 6, SK 10
Suojakertoimen valitseminen

[1] Lähde Syöpäjärjestöt: https://www.syopajarjestot.fi/ajankohtaista/tiedotteet/melanooma-jatkaa-yleistymista-suomessa-etenkaan-nuoret-eivat-koe-aurinkoa-terveysriskina/ (viitattu 6.5.2024)

[2] Lähde STUK: https://stuk.fi/auringon-uv-sateily (viitattu 6.5.2024)