Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Cosmetics Europen suositus hiusvärien allergiasta varoittavasta testistä

Cosmetics Europen suositus hiusvärien allergiasta varoittavasta testistä

Etusivu » Ajankohtaista » Cosmetics Europen suositus hiusvärien allergiasta varoittavasta testistä

Hiusvärivalmistajilla on jo vuosia ollut yleinen käytäntö merkitä hiusväreihin (kesto- ja kevytvärit) varoituksia, joissa korostetaan allergisen reaktion mahdollisuutta ja tarvetta tehdä hiusvärivalmisteiden allergiasta varoittava testi ennen jokaista värjäystä. Alalla ei kuitenkaan ole ollut käytössä yhdenmukaistettua käytäntöä testin tekemiseen. Cosmetics Europe on antanut asiasta suosituksen alan käytäntöjen yhdenmukaistamiseksi.

Cosmetics Europen suositus tuotteeseen liitettävistä käyttöohjeista

Alla on esitetty testiprotokolla. Huom. hiusväreissä käytetyt sanamuodot saattavat vaihdella valmistajittain.

Allergiasta varoittava testi on tehtävä 48 tuntia ennen jokaista tämän tuotteen käyttökertaa, vaikka olisit käyttänyt tätä tai erimerkkistä hiusväriä aiemmin, sillä allergia voi ilmetä yllättäen.

Testiseoksen valmistamiseen tarvittavat välineet *: vanupuikko, paperipyyhkeitä, pieni sekoitusastia (älä käytä metallisia välineitä) *.

Valmista testiseos. Sekoita vanupuikolla käyttöohjeiden mukaisessa suhteessa pieni määrä 1: värivoidetta ja 2: kehitettä pienessä sekoitusastiassa *.

Älä käytä metallisia työvälineitä. Sulje värivoidetuubin ja kehitepullon korkit huolellisesti *.

Levitä vanupuikolla herneen kokoinen määrä seosta tasaisesti ohueksi kerrokseksi 2 x 2 cm kokoiselle alueelle kyynärvarren sisäpuolelle.

Odota 45 minuuttia peittämättä tai koskettamatta aluetta; vältä kontaktia vaatteisiin; pese testialue vedellä 45 minuutin kuluttua ja taputtele kuivaksi puhtaalla paperipyyhkeellä.

Jos havaitset testin aikana tai seuraavan 48 tunnin aikana muutoksia ihon normaalissa ulkonäössä, kuten kutinaa, punoitusta, turvotusta testialueella tai sen ympärillä, testialue on huuhdeltava välittömästi, älä käytä hiusväriä ja ota yhteys lääkäriin#. Tämä testi on tärkeä varotoimenpide, joka on osoittautunut luotettavaksi, kun se tehdään näiden ohjeiden mukaisesti. Huomioithan kuitenkin, että vaikka olisit tehnyt allergiasta varoittavan testin, voit silti saada allergisen reaktion hiusten värjäämisestä. Allergiasta varoittava testi ei takaa sitä, että välttäisit allergiset reaktiot tulevaisuudessa. Ota yhteys lääkäriin, mikäli olet epävarma.

*Käytettävä sanamuoto voi vaihdella valmistajittain riippuen tuotteiden nimeämiskäytännöstä ja mitä tuotetyyppiä kulloinkin käytetään (esim. jauheet, käyttövalmistuote).

Viitteet

Coenraads et al., 2018 ‘The Allergy Alert Test: Introduction of a Protocol Suitable to Provide an Alert Signal in p-Phenylenediamine–Allergic Hair Dye Users’ Dermatitis, Sep/Oct 2018;29(5):250-257. doi: 10.1097/DER.0000000000000405.

Avainsanat: