Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Kosmetiikan aineosaluettelo (INCI) usein väärinkäsitysten lähde

Kosmetiikan aineosaluettelo (INCI) usein väärinkäsitysten lähde

  • Blogi
Etusivu » Ajankohtaista » Kosmetiikan aineosaluettelo (INCI) usein väärinkäsitysten lähde

Kosmetiikan pakkausmerkinnöissä pitää lain mukaan luetella sen sisältämät ainesosat (INCI-lista). Joillekin ainesosaluettelo voi tuntua monimutkaiselta ja vaikeaselkoiselta, minkä vuoksi sen ajatellaan antavan sellaisiakin tietoja, joita se ei itse asiassa kerro. INCI-listan tietoja käytetäänkin yhä enemmän sen käyttötarkoituksesta poikkeavalla tavalla, koska ei tiedetä sen perimmäistä tarkoitusta. Tällainen voi johtaa vääränlaisiin tulkintoihin tuotteista. Tämän kirjoituksen tarkoitus on avata kosmetiikan ainesosaluettelon tarkoitusta väärinkäsitysten välttämiseksi.

INCI-listan tehtävä

Ainesosaluettelon tarkoitus on kertoa tuotteiden sisältämät aineosat, ml. mahdolliset allergeenit. Kosmetiikkatuotteen ainesosalistassa on ilmoitettava kaikki sen sisältämät aineet tahattomia jäämiä lukuun ottamatta. Tiedot pitää antaa, jotta käyttäjä pystyy välttämään sellaisia tuotteita, jotka sisältävät hänelle allergiaa tai ärsytystä aiheuttavia ainesosia ja toisaalta valitsemaan itselleen sopivan tuotteen. Toki käyttäjän on ensin tiedettävä ne aineet, jotka eivät sovi hänelle hyödyntääkseen INCI-listan tietoja. Jos epäilee olevansa allerginen jollekin kosmetiikan aineosalle, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, jotta asia voidaan selvittää. Ainesosaluettelo onkin tärkeä työkalu esimerkiksi allergisille, koska sen avulla pystyy varmistamaan tuotteen soveltuvuuden itselleen.

Ainesosalistassa käytetään kosmetiikalle kehitettyjä kansainvälisiä kosmetiikan ainesosanimiä, INCI-nimiä (International Nomenclature Cosmetic Ingredient). Näitä käytetään myös kodin pesu- ja puhdistusaineissa. Yhdenmukainen, kansainvälinen nimikkeistö auttaa tunnistamaan valmisteessa käytetyt aineet tai seokset riippumatta siitä, mistä päin maailmaa tuotteen ostaa. Kielestä riippumaton järjestelmä luotiin kuluttajia silmällä pitäen, koska se helpottaa aineiden tunnistamista. Kosmetiikan ainesosanimet kertovat kuitenkin ainoastaan sen, mistä aineesta on kyse, eikä niistä saa tietoa kemikaalien ominaisuuksista. Kemistit käyttävät kemikaalien IUPAC-nimiä (International Union of Pure and Applied Chemistry), jotka perustuvat aineiden järjestelmälliseen ja systemaattiseen luokitteluun. Näistä nimistä pystyy päättelemään kemikaalien ominaisuuksia. INCI-nimiä ei tarvitse ymmärtää niiden kemiallisen rakenteen osalta, vaan nimen tunnistaminen riittää, koska toisin kuin IUPAC-nimet, INCI-nimet eivät kuvaa aineiden ominaisuuksia, vaan niitä käytetään ainoastaan aineiden tunnistamiseen.

Mitä INCI-listan ajatellaan kertovan?

Yksi INCI-listaan liittyvä väärinkäsitys on, että siitä pystyy päättelemään tuotteen tai sen sisältämien aineiden toksikologisia tietoja. Kärjistäen tällainen tarkoittaisi, että ainesosaluettelosta voitaisiin päätellä, onko tuote myrkyllinen vai ei. Markkinoilla on sovelluksia, jotka toimivat tällä logiikalla luokittelemalla tuotteen ns. turvalliseksi tai vaaralliseksi pelkän aineosaluettelon perusteella. Ainesosaluettelosta tätä ei voida kuitenkaan päätellä. Kosmetiikkalainsäädäntö edellyttää kaikilta tuotteilta ja niiden ainesosilta riskinarviointia eli turvallisuusarviota. Siinä selvitetään tuotteen ja sen ainesosien toksikologia huomioiden mm. ainesosien vaaraominaisuudet, tuotteen käyttömäärät ja -tavat (tuotteelle altistuminen) sekä monia muita tekijöitä. INCI-lista ei anna tällaisia ​​tietoja lainkaan. Toisin sanoen eri sovellusten INCI-tietoihin perustuva tuotteiden luokittelu ei perustu tieteeseen ja antaa harhaanjohtavaa tietoa.

INCI-lista ei myöskään kerro mitään aineiden alkuperästä. Toisin kuin IUPAC-nimestä voidaan päätellä aineen ominaisuuksia, INCI-nimestä ei, koska se ei perustu systemaattiseen ja järjestelmälliseen aineiden luokitteluun. Aineen alkuperä ei vaikuta INCI-nimeen. Samalla aineella, olipa se synteettisesti tai luonnollisesti valmistettu, perustuipa se fossiiliseen tai biopohjaiseen alkuperään, olipa se puhdas tai epäpuhtauksia sisältävä aine, on sama INCI-nimi. Myös se, että INCI-listan perusteella voisi päätellä, onko tuote vegaaninen, on puppua.

Tuotteen laatua ei voi myöskään päätellä aineosaluettelosta. Tuotteissa käytettyjen ainesosien lukumäärällä ei ole vaikutusta tuotteen turvallisuuteen, laatuun tai tehokkuuteen. Tuotteen tasapainoinen ja asianmukainen koostumus on tuotekehityksen tulos, eikä tuotteen ainesosien lukumäärä vaikuta tähän. Yksinkertaisuus voi näyttää hyvältä, mutta se ei kerro laadusta. Tuotteen hintakaan ei riipu käytettyjen aineiden lukumäärästä, koska aineosaluettelo ei anna tietoa esim. ainesosien laadusta tai tuotteen taustalla olevasta teknologiasta. Jotkut vetävät mutkat suoraksi ja ovat sitä mieltä, että ainesosalistasta voidaan päätellä tuotteen hinta ja laatu: Miksi esimerkiksi massamarkkinoilla myytävien ja luksuskosmetiikan huulipunissa on paljon samoja ainesosia, mutta silti hinnoissa on eroa? Vertailu ravintola-annokseen voi auttaa ymmärtämään asiaa! Spagetti bolognaise kulmakuppilassa maksaa vähemmän kuin spagetti bolognaise Michelin-tähdellä merkityssä italialaisessa ravintolassa, vaikka ainesosat ovat samat (tai ainakin niiden raaka-aineiden nimitykset ovat samat, vastaavasti kuin huulipunien INCI-nimet). Raaka-aineiden nimet eivät siis kerro meille mitään herkullisten italialaisten tomaattien alkuperästä verrattuna teolliseen lajikkeeseen, niiden kypsyydestä, laadusta, mausta, kokin lahjakkuudesta, hänen reseptinsä takana olevasta luovuudesta jne. Samaa ajatusta voidaan soveltaa kosmetiikkaan. Ainesosaluettelossa ei ole tietoa ainesosien tai tuotteen laadusta, kustannuksista, tuotekehittelijän kyvystä, brandin imagosta jne. Ei siis pitäisi olla yllätys, että kahta huulipunaa myydään eri hinnoilla, vaikka niiden ainesosaluettelossa saattaa olla monia samoja INCI-nimiä.

Ainesosaluettelo kertoo vain tuotteen sisältämät ainesosat

Kosmetiikan ainesosaluettelon tehtävä on rajallinen: sen avulla on yksinkertaisesti tarkoitus pystyä tunnistamaan kosmetiikkatuotteen sisältämät aineet. Kansainvälisten INCI-nimien ansiosta aineet esitetään samoilla sanoilla eri puolilla maailmaa. Tämä auttaa kuluttajia varmistamaan, että hän voi valita omalle iholleen sopivat tuotteet huomioiden mahdolliset allergiat tai ihon herkkyydet.

Jotta käyttäjät saisivat oikeaa tietoa, on tärkeää ymmärtää ainesosaluettelon tarkoitus. Kaikkien tahojen olisi tärkeää edistää oikean tiedon leviämistä sen sijaan, että uskotellaan aineosaluettelosta saavan tiedon kertovan tuotteista jotain sellaista, mitä siitä ei todellisuuden saa.  

Teksti on mukaelma Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry:n belgialaisen sisaryhdistyksen DETICin tekstistä.