Pesukoneen äärellä

Pesuohjelmalla ja pyykinpesuaineen annostelulla on väliä. Pyykinpesukoneiden eri ohjelmat on suunniteltu tarpeeseen. Kannattaa käyttää kullekin pyykille sopivaa ohjelmaa. Oikea käsittely säästää rahaa, vaatteita, aikaa ja ympäristöä.

Valitse sopiva pesuohjelma
1. Tutustu huolellisesti pyykinpesukoneesi käyttöohjeeseen ja ominaisuuksiin, joiden tarkoitus on helpottaa pyykinpesua.
2. Valitse oikea pesuohjelma tekstiilin hoito-ohjeen mukaan.

Pesuun vaikuttavat aika, lämpötila, mekaniikka ja kemia (pesuaine). Pesuohjelmat erottaa toisistaan pesurummun pyörimisnopeus, veden määrä, pesuaika, huuhteluiden määrä ja vesimäärä sekä linkouksen tyyppi - valitulla pesuohjelmalla on väliä lopputuloksen kannalta. Erityyppiset tekstiilit vaativat eri ohjelman, esimerkiksi:

  • Valitse voimakasta käsittelyä kestäville puuvillatekstiileille ohjelma, jossa on tehokas pesurytmi ja linkous. Täytä kone mahdollisimman täyteen.
  • Älä pilaa kalliita vaatteita valitsemalla väärä ohjelma; esimerkiksi kalvovaatteille soveltuvassa pesuohjelmassa käytetään runsaasti vettä, vaatteita pestään vähän kerrallaan (pieni täyttömäärä), jolloin tekstiilillä on paljon tilaa liikkua pesurummussa. Myös pesurytmi on hellävarainen.


Pyykinpesukoneissa on lukuisia lisätoimintoja. Monissa pyykinpesukoneissa on mahdollista nostaa käytettävää vesimäärää niin varsinaiseen pesuun kuin huuhteluvaiheeseen. Tästä saattaa olla apua erityisesti allergikoille, joille on tärkeää, että pesuainejäämät huuhtoutuvat pois tekstiilistä.

Kun valitset kullekin tekstiilille oikean pesuohjelman, nykyaikainen pyykinpesukone linkoaa pyykin oikealla tavalla. Mikäli sinulla on vanhempi kone, tarkista, että esimerkiksi aroille tai herkästi rypistyville tekstiileille valitaan lyhennetty linkousaika ja alhainen kierrosnopeus. Useimmille tekstiileille linkous on eduksi, koska se lyhentää kuivumisaikaa. Liian kuivaksi linkoaminen ei ole eduksi, sillä kosteus edistää ryppyjen oikenemista, kun pyykit kuivataan narulla.

Täytä kone oikein ja annostele pesuainetta oikein
Jätä pesurumpuun riittävästi tilaa, jotta pesemiseen tarvittava mekaniikka ei kärsi. Jätä puuvilla-, valko- ja kirjopesuohjelmassa pesukoneeseen noin 10 cm tyhjää tilaa pyykin yläpuolelle. Annostele pyykinpesuaine pakkauksen ohjeen mukaan. Liiallinen tai vaihtoehtoisesti liian vähäinen pesuainemäärä saattaa huonontaa pesutulosta.

Pidä huolta pesukoneestasi
Kaikki tekniset laitteet vaativat ylläpitoa ja huoltoa, myös pyykinpesukone. Jotta pesurumpu olisi puhdas seuraavaa pyykkierää varten ja laitteen käyttöikä mahdollisimman pitkä:
1. Pese pesukone tyhjillään mahdollisimman korkealla lämpötilalla säännöllisin väliajoin.
2. Puhdista pesurumpu noin kaksi kertaa vuodessa.
3. Jätä pesurummun luukku aina auki pesuohjelman jälkeen, jotta rumpu säilyy raikkaana.
4. Puhdista nukkasihti ainakin pari kertaa vuodessa.