Pesuaineostoksilla

Kaupoissa on tarjolla paljon erilaisia pyykinpesuaineita eri käyttötarkoituksiin. Peruspesussa pärjäät, jos kaapistasi löytyy valko-, kirjo- vai hienopesuaine. Lisäksi on olemassa laaja valikoima muita erikoispesuaineita, esimerkiksi mustalle pyykille tai tahroille.

Valitse pesuaine tekstiilin mukaan

  • Valkopesuaineet sopivat valkoisten ja vaaleiden tekstiilien säännölliseen pesuun. Niissä on valkaisuainetta, jonka näkee myös pakkausmerkinnöistä. Tuotteissa lukee esimerkiksi "White" tai "Valkopyykille".
  • Kirjopesuaineet eivät sisällä valkaisuainetta. Kirjopesuaineen tunnistaa usein tekstistä "Color" ja värikkäästä pakkauksesta. Ne sopivat hyvin värillisen pyykin säännölliseen pesuun. Mustalle tai tummalle pyykille tarkoitetut pesuaineet ovat myös kirjopesuaineita. Ne auttavat säilyttämään tummat värit.
  • Hienopesuaineet on tarkoitettu erityisesti villan ja silkin pesuun. Ne eivät sisällä entsyymejä. Entsyymit ovat tehokkaita ja turvallisia lian poistajia, mutta niistä voi olla haittaa eläinkuituisten tekstiilien pesussa.
  • Lue lisää pyykinpesuaineiden toiminnasta pyykinpesun tietopaketista.


Etsi oma suosikkisi pesuaineiden joukosta

Markkinoilla on sekä jauhemaisia että nestemäisiä pyykinpesuaineita. Nykyään pesuaineita voi ostaa myös annostabletteina tai geelimäisinä annoskapseleina. Oikea annostelu ja pesuohjelma takaavat, että pyykinpesuaine toimii kunnolla.

  • Hajusteallergikon kannattaa valita pyykinpesuaineeksi hajustamaton vaihtoehto. Markkinoilla on myös herkkäihoisille tarkoitettuja pyykinpesuaineita.
  • Tahranpoistoaineilla esikäsitellään yksittäisiä tahroja ennen pesua.
  • Huuhteluaineet on tarkoitettu pesutuloksen viimeistelyyn, kuten sähköisyyden poistamiseen ja silityksen helpottamiseen. Molempien käytöstä saat lisätietoa tuotepakkauksista. Huuhteluaine ei sovi kaikille tekstiileille: tarkista asia tekstiilin hoito-ohjeesta.

Pyykinpesuaineiden riittoisuus ja koostumustiedot

  • Pakkauksen pyykkikorisymboli kertoo, moneenko pesukertaan kyseinen pesuainepakkaus riittää tavallisen likaiselle pyykille 4-5 kg pesukoneessa. Numeromerkintään on laskettu pesukertojen määrä kovalle ja pehmeälle vedelle. Suomessa vesi on yleensä pehmeää. Pesukertamäärä auttaa vertailemaan pesuaineiden hintoja kaupassa: Jakamalla pesuainepaketin hinnan pakkauksessa ilmoitetulla pesukertojen määrällä saat selville, minkä verran yhden koneellisen peseminen keskimäärin maksaa.
  • Pesukertojen määrä ei ole annosteluohje - lue erilliset annosteluohjeet ja noudata niitä.
  • Kaikissa pyykinpesuainepakkauksissa on koostumustiedot. Täydelliset ainesosaluettelot löytyvät pesuainevalmistajien www-sivuilta. Www-sivujen osoite löytyy pesuainepakkauksesta.


Muista säilyttää pesuaineet lasten ulottumattomissa.