Lajittele vaatteet, poista ensin tahrat

Pese hikiset vaatteet heti. Älä säilytä pyykkiä pitkään likaisena, etteivät tahrat tai haju pinty.

Tekstiilit pysyvät pidempään hyvänä, kun lajittelet pyykin, noudatat pesuohjeita ja oiot sekä ripustat vaatteet pesun jälkeen.

Pyykkitupa

Lajittele pyykki
1. Värin mukaan: tummat, värilliset ja valkoiset erikseen.
2. Pesumenetelmän ja -lämpötilan mukaan.
3. Likaisuuden mukaan: pese hyvin likaiset vaatteet erillään.

Säilytä likainen pyykki kuivana ja ilmavasti. Älä säilytä pyykkiä pitkään likaisena, jottei lika syövy tekstiiliin. Ethän unohda märkiä pyyhkeitä ja urheiluasuja muovipussiin. Likaiset ja kosteat vaatteet voivat alkaa haista tai jopa homehtua.

Lajittele pyykki värin ja pesulämpötilan mukaan ja joskus myös likaisuuden ja mekaniikan mukaan. Pese tummat, värilliset ja valkoiset tekstiilit erikseen. Yksi pieni värillinen sukka voi värjätä koko muun vaalean pyykin. Voimakasvärisistä tekstiileistä voi lähteä paljon väriä.

Ennen pesua
Ennen lajittelua tyhjennä taskut, sulje vetoketjut, tarranauhat ja hakaset. Napit, solmut ja liinavaatteiden taitteet on hyvä avata. Solmi vyöt ja pitkät nauhat. Käännä kuvalla varustetut paidat, samettivaatteet, jäykät ja voimakasväriset puuvillavaatteet, kuten farkut, nurinpäin. Pese sukkahousut ja rintaliivit pesupussissa. Sulje rintaliivien hakaset. Kaarituellisia rintaliivejä ei suositella pestäväksi koneessa (tai käytä pesupussia). Pese asukokonaisuus samalla kertaa (neulesetti, jakku + hame). Näin kokonaisuus säilyy samannäköisenä.

Poista tahrat tuoreeltaan
Käsittele pinttyneet kaulukset, kainalot, hihan- ja taskunsuut nestemäisellä pyykinpesuaineella ennen pesua ja poista tahrat. Eri tahrat vaativat erilaiset tahranpoistoaineet ja -menetelmät. Ei ole yhtä kaikkiin tahroihin sopivaa ainetta. Tahranpoistossa kannattaa olla nopea ja varovainen. Kokeile tahranpoistoainetta aina ensin saumaan tai muuhun näkymättömään kohtaan. Painele tahraa reunoilta keskustaan päin, älä hankaa. Muista, että kaikki tahrat eivät hyvistä yrityksistä huolimatta aina lähde pois.

Katso ja lue lisää