Kuivaus, silitys ja hoito

Muista myös tekstiilien jälkipyykki: kuivata pyykki oikein, äläkä pilaa vaatettasi silittämällä sitä liian korkealla lämpötilalla. Tiesitkö, että kuivaaminen lämpöpumpputeknologiaa hyödyntävässä kuivausrummussa on energiatehokkain vaihtoehto, kun pyykki kuivataan sisätiloissa?

Eri kuivatustavat
Pyykkiä on mahdollista kuivata monin tavoin:

 • Mikäli kuivatat pyykkiä narulla tai kuivaustelineessä sisätiloissa, kiinnitä huomiota ilmanvaihtoon, koska kuivatus sisätiloissa saattaa aiheuttaa myös kosteusvaurioita, mikäli ilmanvaihto on puutteellinen. Kuivatus sisätiloissa lisää pölyä. Sisällä narukuivaamista nopeuttavat kuivaushuoneet, erilaiset kuivaustelineet ja kuumennettavat kuivausputkistot.
 • Ulkokuivaus on hyvä vaihtoehto, kun sää sallii. Se on energiatehokasta ja nopeaa. Älä kuitenkaan kuivaa pyykkiä auringonvalossa, sillä aurinko haalistaa värejä.
 • Kuivausrummun käyttäminen on helpoin ja nopein tapa kuivata pyykki sisätiloissa. Kuivausrummun käytön muita etuja ovat muun muassa pieni silitystarve sekä pehmeä ja ilmava lopputulos. Näin pyykkiin ei myöskään jää ripustusjälkiä, eikä huonepöly lisäänny. Muista kuitenkin tarkistaa, kestääkö tekstiilisi rumpukuivausta.


Hyvä tietää kuivatuksesta myös: Jos kuivaat pyykkiä narulla, voit nopeuttaa kuivumista ja samalla vähentää silitystarvetta lyömällä pyykki hyvin auki ja ripustamalla se ilmavasti ja käyttämällä leveitä vaateripustimia. Neuleet kannattaa kuivattaa ilmavasti vaakatasolla.

Silitys
Silityksen tavoitteena on tehdä vaate sileäksi ja paremmin likaa hylkiväksi sekä palauttaa tekstiilit alkuperäiseen muotoonsa. Muuntokuitu (esim. viskoosi) saadaan pehmenemään silittämällä. Muuntokuitu kutistuu usein pesussa, mutta silittämällä voidaan palauttaa vaate lähes alkuperäisiin mittoihinsa.

Noudata hoito-ohjeessa kerrottua silityslämpötilaa. Samat pistemerkinnät löytyvät silitysraudoista. Jos hoito-ohjemerkinnät puuttuvat, aloita silittäminen huomaamattomasta kohdasta alhaisella lämpötilalla. Aloita silittäminen aina alhaisinta lämpötilaa vaativista tekstiileistä, niin vältät vaatteiden menemistä pilalle.

Vinkkejä silitykseen:
 • Pellava, puuvilla ja jäykät kankaat siliävät parhaiten hyvin kosteina.
 • Synteettisestä kuidusta valmistetut tekstiilit kannattaa silittää kuivina.
 • Silkki siliää helpommin hiukan kosteana. Silkin ja lyocelin erillistä kostuttamista on syytä välttää, sillä niihin jää helposti pisarajälkiä.
 • Villavaatteiden kostuttamiseen kannattaa käyttää nihkeää prässiliinaa.
 • Silitä arat tekstiilit, esimerkiksi villa, varmuuden vuoksi väliliinan läpi.
 • Jos käytät höyryrautaa, pehmeitä kankaita ei tarvitse kostuttaa.
 • Silitä vaatteet aina kuiviksi myös paksuista saumoista, koska silityksen jälkeen kuivuva kangas vetäytyy helposti ryppyiseksi.
 • Silitys voi aiheuttaa kiiltoa paksuihin saumakohtiin. Mitä tummempi kangas, sitä herkemmin kiilto näkyy. Silityskiiltoa syntyy helpommin kovaa alustaa vasten silittäessä ja silityskiillon saa himmennettyä höyryttämällä vaatetta pehmeää alustaa vasten.
 • Voit silittää kankaan oikealta puolelta sellaisia tekstiilejä, jotka saavat jäädä hiukan kiiltäviksi, esim. tyynyliinat. Silitä muut tekstiilit joko vain nurjalta puolelta tai molemmilta puolilta.