Mikä pyykinpesuaine millekin pyykille?

Kaupoissa on tarjolla paljon erilaisia pyykinpesuaineita eri käyttötarkoituksiin. Peruspesussa pärjäät, jos kaapistasi löytyy valko-, kirjo- vai hienopesuaine. Lisäksi on olemassa laaja valikoima muita erikoispesuaineita, esimerkiksi mustalle pyykille tai tahroille.

Valkopesuaineet sopivat valkoisten ja vaaleiden tekstiilien säännölliseen pesuun. Niissä on valkaisuainetta, minkä näkee myös pakkausmerkinnöistä. Tuotteissa lukee esimerkiksi "White" tai "Valkopyykille". Pakkauksen värikin on usein vaaleansävyinen.

Nestemäisten ja jauhemaisten valkopesuaineiden koostumus on erilainen. Nestemäisissä valkopesuaineissa ei käytetä valkaisevia aineita, vaan niissä käytetään kellastumista ja harmaantumista estävien entsyymien lisäksi optisia kirkasteita. Jauheissa sen sijaan käytetään valkaisuaineita.

Kirjopesuaineet eivät sisällä valkaisuainetta. Ne tunnistaa usein tekstistä "Color". Ne sopivat erittäin hyvin värillisen pyykin säännölliseen pesuun. Mustalle tai tummalle pyykille tarkoitetut pesuaineet ovat myös kirjopesuaineita. Ne auttavat säilyttämään tummat värit erityisen hyvin.

Hienopesuaineet on tarkoitettu erityisesti villan ja silkin pesuun. Ne eivät sisällä entsyymejä. Entsyymit ovat tehokkaita ja turvallisia lian poistajia, mutta niistä voi olla haittaa eläinkuituisten tekstiilien pesussa.

Lisäksi pyykinpesussa voidaan käyttää tahranpoistoaineita ja huuhteluaineita.

Pyykkiä rummussa

Perinteisen jauheen tilalle nestemäinen pesuaine tai geelikapseli?

Pyykinpesuaineita on saatavilla monessa eri muodossa: jauheita, nesteitä sekä annostabletteja ja geelikapseleita. Kun annostelu ja pesuohjelma on oikea, ei pestyyn pyykkiin jää jäämiä pesuaineista. 

Pesuainetabletin ja -kapselin ideana on, että pesuaineen määrä on valmiiksi oikea. Niiden käyttö on nopeaa ja helppoa, eikä pesuainetta annostele vahingossa liikaa tai liian vähän. Pesuainetabletit ja -kapselit sopivat käyttöön silloin, kun pestään pyykkiä normaaleilla pesuohjelmilla.

Allergisen kannattaa valita hajustamaton vaihtoehto

Jos tietää olevansa allerginen tietylle pesuaineen raaka-aineelle, voi tiedustella tuotteen valmistajalta tai katsoa valmistajan verkkosivuilta, sisältääkö tuote kyseistä raaka-ainetta. Valmistajan yhteystiedot ovat pakkauksessa. Jos on allerginen hajusteille, kannattaa valita pyykinpesuaineeksi hajustamaton vaihtoehto. Markkinoilla on myös erikseen herkkäihoisille kehitettyjä pyykinpesuaineita.

Miten moneen kertaan pesuaine riittää?

Pesuaineita vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota pakkauksessa olevaan numerosymboliin, joka kertoo sen, moneenko pesukertaan kyseinen pesuainepakkaus riittää tavallisen likaiselle pyykille 4-5 kg pesukoneessa. Numeromerkintään on laskettu pesukertojen määrä sekä kovalle että pehmeälle vedelle. Suomessa vesi on yleensä pehmeää. Huomioithan, ettei pesukertojen määrä ole annosteluohje - lue erilliset annosteluohjeet ja noudata niitä.

Pesukertasymboli

Kaikissa pyykinpesuainepakkauksissa on koostumustiedot

Tiedot pyykinpesuaineen koostumuksesta löytyvät pakkauksesta. Laissa on säädetty, että koostumus pitää ilmoittaa pakkauksessa tietyllä tarkkuudella. Täydelliset ainesosaluettelot sen sijaan löytyvät pesuainevalmistajan verkkosivuilta.

Lue lisää:
Pyykinpesuaineen annostelu
Pyykinpesuaineen pakkausmerkinnät

Avainsanat Entsyymit

Entä, jos pitää pestä mustavalkoinen vaate?

Jos haluaa pitää tummat värit tummina ja kirkkaina, kannattaa kirjavat vaatteet pestä kirjopesuaineella silloinkin, kun vaatteessa on mukana valkoista.

Jos pesee esimerkiksi mustavalkoisen vaatteen valkaisevalla pesuaineella, voi musta väri haalistua.

Valkopesuaine säilyttää valkoisen kirkkaan valkoisena. Se tehoaa myös eräisiin tahroihin valkaisten niitä. Valkopesuainetta kannattaa kuitenkin käyttää vain silloin, kun pestävänä on ainoastaan vaaleaa pyykkiä tai mahdollisten muiden värien haalistuminen ei haittaa.

Tärkeää on noudattaa aina tekstiilin omaa hoito-ohjetta.