Zeoliitti pyykinpesuaineissa

Zeoliitti on yleinen pyykinpesuaineissa käytetty vedenpehmennin. Sen tehtävänä on sitoa pyykinpesuveden kovuustekijöitä, kuten kalsiumia ja magnesiumia yhdisteiksi, joista ei ole haittaa pesutapahtumassa. Näin muut pesuaineen komponentit toimivat pesun aikana tehokkaammin. Vedenpehmentäjät ovat välttämättömiä pyykinpesuaineissa: ilman niitä pesuaine ei toimi.

Zeoliitti on epäorgaaninen, savenkaltainen synteettisesti valmistettu yhdiste. Sitä on käytetty pyykinpesuaineissa 1970-luvulta asti, ja erityisesti 1990-luvun alusta, jolloin se tuli laajalti korvaamaan fosfaattia. Zeoliitti tarvitsee toimiakseen lisäksi polykarboksylaatteja.

Zeolitti ei epäorgaanisuutensa takia biohajoa, mutta ei myöskään aiheuta ympäristöhaittoja. Jätevedenpuhdistamolla se painuu lietteeseen eli lisää lietteen määrää.

On hyvä muistaa, että zeoliitteja on monenlaisia. Pesuaineissa käytettävä zeoliitti on turvallista ihmisen terveyden kannalta. Se ei tiettävästi aiheuta ihoärsytystä ja/tai allergioita.

Tällä hetkellä moni markkinoilla olevista pyykinpesuaineista sisältää zeoliittia. Saatavilla on kuitenkin myös zeoliittomia pyykinpesuaineita.

Zeoliitti ei aiheuta ongelmia, jos pyykki pestään ohjeiden mukaan

Suomessa on epäilty zeoliitin aiheuttavan sakkaumia pyykinpesukoneisiin ja jäämiä vaatteisiin. Raportoidut häiriöt ovat usein monen eri tekijän summa.

1990-luvun alussa, jolloin zeoliittia sisältävät pesuaineet tulivat markkinoille, pyykinpesussa tapahtui samanaikaisesti kolme oleellista muutosta:
1) fosfaatti korvattiin monessa pyykinpesuaineessa zeoliitilla
2) tiivisteet syrjäyttivät perinteiset pesuaineet, ja
3) pesukoneiden vedenkulutus väheni.

Zeoliitti itsessään ei aiheuta ongelmia, mutta zeoliittipitoisia pyykinpesuaineita käytettäessä on erittäin tärkeää, että pyykkiä pestään oikein:

  • Noudata pyykinpesuaineen annosteluohjeita ja annostele tarkasti. Älä annostele "varmuuden vuoksi" liikaa, koska liiallinen annostelu lisää jäämiä pyykissä.
  • Älä täytä konetta liian täyteen. Näin varmistat tehokkaan huuhtelun.
  • Puhdista pesukone säännöllisesti eli tee pesukoneelle huoltopesu. Näin pidennät myös koneen elinikää. Annostele pesuainelokeroon 100 g sitruunahappoa ja pese tyhjä kone mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla. Näin pidennät samalla pesukoneen ikää.


Lue lisää:
Pyykinpesun tietopaketti

Avainsanat Vedenpehmentäjät, Zeoliitti