Miten pinta-aktiiviset aineet toimivat?

Tensideillä eli pinta-aktiivisilla aineilla on tärkeä rooli useissa pesu- ja puhdistusaineissa. Ne pystyvät poistamaan tehokkaasti likaa tekstiileistä ja pinnoilta, ja monien muiden ainesosien tehtävänä onkin täydentää ja auttaa juuri tensidien toimintaa. Tensidejä käytetään puhdistustarkoitukseen myös henkilökohtaisissa hygieniatuotteissa (esim. suihkusaippuat).

Kun pesu- tai puhdistusainetta käytetään yhdessä veden kanssa, tensidit toimivat kahdella tavalla:

  • ne pienentävät veden pintajännitystä ja parantavat siten pesuliuoksen kykyä poistaa likaa
  • ne irrottavat likaa tekstiilistä tai pinnalta.


Pakkausmerkintöjen koostumustiedoissa tensidien määrä on ilmoitettu kohdassa "pinta-aktiiviset aineet". Tensidejä käytetään etenkin pyykinpesu-, astianpesu- ja yleispuhdistusaineissa. Erilaisten pesu- ja puhdistusaineiden esimerkkikoostumuksiin voit tutustua Cleanright-verkkosivustolla.

Tensidimolekyyli

Tensidien toiminta perustuu niiden molekyylirakenteeseen. Niissä on rasvahakuinen, vettä hylkivä eli hydrofobinen häntä ja vesihakuinen eli hydrofiilinen pää.

Tensidimolekyylit 1

Esimerkiksi rasvalikaa poistettaessa tensidimolekyylin rasvahakuinen häntä hakeutuu rasvalikaan päin. Pallomainen vesihakuinen pää hakeutuu veteen päin. Kun tensidimolekyylit ovat peittäneet rasvalian, likahiukkanen irtoaa pesuveteen, koska tensidin vesihakuiset päät hakeutuvat nimensä mukaisesti veteen.

Tensidimolekyylit 2


Kationiset, anioniset, ionittomat ja amfoteeriset tensidit

Tensidit jaetaan sähkövarauksen perusteella kationisiin, anionisiin, ionittomiin ja amfoteerisiin tensideihin. Anionisia ja ionittomia tensidejä käytetään pesu- ja puhdistusaineissa eniten. Pesuaineissa erilaisia tensidejä käytetään monipuolisena yhdistelmänä, jotta saataisiin hyvä lianirroituskyky mahdollisimman vähäisellä tensidimäärällä.

  • Ionittomilla tensideillä ei ole varausta. Ne irrottavat hyvin rasvalikaa alhaisissa lämpötiloissa, eivätkä ne ole herkkiä veden kovuudelle.
  • Anioniset tensidit ovat negatiivisesti varautuneita. Ne irrottavat hyvin hiukkaslikaa, mutta niiden vaahtoavuuden takia täytyy pesuaineisiin lisätä vaahdonestoainetta.
  • Kationisilla tensideillä, joilla on positiivinen varaus, ei ole hyvää pesukykyä. Niiden positiivisen sähkövarauksen takia niitä käytetään neutraloimaan negatiivisesti varautuneita pintoja. Esimerkiksi tekstiilien huuhteluaineissa kationiset tensidit poistavat sähköisyyttä ja tekevät pyykistä pehmeää.
  • Amfoteeristen tensidien sähkövaraus ja toiminta riippuu pesuliuoksen pH-arvosta.


Lue lisää:
Pyykinpesun kemiaa
Pesuainesanasto

Avainsanat Pinta-aktiiviset aineet, Tensidit

Tensidit ovat biohajoavia

Kaikki pesuaineissa käytettävät tensidit ovat biohajoavia.

Vaatimus on ollut voimassa lokakuusta 2005 alkaen. Poikkeusluvan tähän vaatimukseen voi saada erikseen ainoastaan erityisammattituotteille.

EY:N PESUAINEASETUS (648/2004)