Erikoispuhdistus- ja hoitoaineet

Erikoispuhdistusaineet on suunniteltu juuri tietynlaisten pintojen ja kohteiden tarpeisiin sopiviksi. Niissäkin pesutehoa tuovat pinta-aktiiviset aineet eli erilaiset tensidit. Lisäksi tuotteen tehoon vaikuttavat tuotteen sisältämät muut ainesosat.

Alla on annettu joitakin esimerkkejä erikoispuhdistusaineista:

WC-altaan puhdistusaineet

WC-altaan eli WC-istuimen puhdistusaine voi olla hapan (pH alle 7) tai emäksinen (pH yli 7). Happamat pesuaineet pystyvät poistamaan tehokkaasti virtsatahroja ja muita sakkautumia. Emäksiset puhdistusaineet taas ovat happamia tehokkaampia muun lian poistamisessa. WC-altaan puhdistusaineissa voi lisäksi olla esimerkiksi virtsan hajua poistavia ainesosia. Tarkat käyttöohjeet löytyvät kunkin tuotteen pakkauksesta.

Keittiön- ja kylpyhuoneenpuhdistajat

Keittiön ja kylpyhuoneen puhdistukseen tarkoitetut tuotteet ovat koostumukseltaan sellaisia, että ne tehoavat juuri kyseisten tilojen pinnoille tyypilliseen likaan. Esimerkiksi keittiönpuhdistaja on tehokas poistamaan rasvatahroja, kylpyhuoneenpuhdistaja taas puhdistaa veden mukana pinnoille kertyvää kalkkia.

Ikkunanpesu

Ikkunanpuhdistusaine

Ikkunanpuhdistusaineen avulla ikkunoiden tahrat ja muu lika saadaan poistettua helposti ilman, että pinnalle jää kalvoa, juovia tai jäämiä pesuaineesta. Usein ikkunanpuhdistusaine myydään käytännöllisessä, käyttövalmiissa suihkepullossa.

Lattianpuhdistusaineet ja lattianhoitotuotteet

Lattianpuhdistusaineet ja -hoitotuotteet huomioivat kunkin lattiamateriaalin ominaisuudet. Tuotteet esimerkiksi jättävät lattiaan suojaavan pinnan, jos se on materiaalille hyödyksi tai lisäävät lattian kiiltoa.

Uuninpuhdistusaineet

Uuninpuhdistusaineet ovat voimakkaasti emäksisiä, nestemäisessä tai spray-muodossa myytäviä pesuaineita. Emäksisten ainesosien lisäksi niissä on rasvaa tehokkaasti poistavia tensidejä. Vaikutusta saattavat tehostaa myös hankaavat ainesosat tai liuottimet. Koska kyseessä on voimakas puhdistusaine, tulee ehdottomasti tutustua pakkauksessa oleviin käyttöohjeisiin ja käyttää suojakäsineitä ihon suojaamiseksi.

Lisätietoa eräiden erikoispuhdistus- ja hoitoaineiden tyypillisistä koostumuksista on eurooppalaisella Cleanright-sivustolla:
Cleanright: Tuotteiden koostumus