Astianpesuaineet

Astianpesuaineita ovat astioiden käsin- ja konepesuun tarkoitetut pesuaineet.

Astioiden käsinpesuaineet

Kotitalouksien käsiastianpesuaineet ovat nestemäisiä tuotteita. Ne irrottavat tehokkaasti rasvaa ja muuta astioille tyypillistä likaa sisältämiensä tensidien ja liuottimien avulla. Astioiden käsinpesuaineet ovat pH-arvoltaan lähellä neutraalia.

Lisätietoa käsiastianpesuaineen tyypillisestä koostumuksesta on eurooppalaisella Cleanright-sivustolla:
Cleanright: Tuotteiden koostumus

Kun astioita pestään käsin, mekaaninen työ (eli harjaus tai pesusienellä pesu) poistaa suuren osan liasta. Sen vuoksi pesuaineessa ei tarvita yhtä paljon voimakkaita, peseviä kemikaaleja kuin astioiden konepesuaineessa.
Käsinpesuun tarkoitetut astianpesuaineet kehitetään mahdollisimman ihoystävällisiksi. Tehokkaasti rasvaa irrottava astianpesuaine irrottaa kuitenkin rasvaa myös ihosta. Jos astioita pesee usein, onkin hyvä suojata kädet esimerkiksi kumihansikkailla.

Käsiastianpesuaineet muodostavat vaahtoa. Niitä ei sen vuoksi saa milloinkaan käyttää astioiden konepesussa. Vaahto voi vahingoittaa konetta.

Astianpesuaineet

Astioiden konepesuaineet

Kotitalouksien koneastianpesuaineita myydään jauheina sekä valmiiksi annosteltuina tuotteina, kuten konepesutabletteina.

Koneastianpesuaineet

  • ovat hyvin emäksisiä ja niissä on suhteellisen paljon pinta-aktiivisia aineita eli tensidejä
  • sisältävät happipohjaisia valkaisuaineita, jotka poistavat liasta johtuvia tummentumia
  • sisältävät vedenpehmennysaineita, jotka edesauttavat pesevien ainesosien toimintaa.


Lisätietoa koneastianpesuaineen tyypillisestä koostumuksesta on eurooppalaisella Cleanright-sivustolla:
Cleanright: Tuotteiden koostumus

Kun astioita pestään astianpesukoneella, pesutapahtumassa ei ole mukana samanlaista mekaanista työtä kuin pestessä astioita käsin harjan tai sienen avulla. Sen vuoksi koneastianpesuaineessa tarvitaan suhteellisesti enemmän peseviä ainesosia kuin astioiden käsinpesuaineissa.

Koneastianpesuainetta ei saa käyttää astioiden käsinpesuun. Koneastianpesuaineet, samoin kuin muutkin pesuaineet ja kodin kemikaalit, tulee säilyttää poissa lasten ulottuvilta. Pakkauksen ohjeiden mukaan käytettynä ja oikein säilytettynä koneastianpesuaineiden käyttö on kuitenkin täysin turvallista.