Pesuaineet ammattilaisille

Ammattipesuaineilla, eli niin kutsutuilla laitos- ja teollisuuspesuaineilla, tarkoitetaan erityisesti puhdistusalan ammattilaisten käyttöön kehitettyjä tuotteita.

Ammattikäyttöön tuotetaan esimerkiksi suurtalouskeittiöiden astianpesuaineita, laitospesuloiden pyykinpesuaineita tai tiivistemuotoisia pintojen puhdistusaineita erilaisia siivouskohteita varten.

Puhdistuksen kemia samaa, tuotteet erilaisia

Puhdistuksen peruskemia on ammattipesuaineissa samankaltaista kuin kodin pesu- ja puhdistusaineissa. Esimerkiksi laitospyykinpesuaineen ainesosaluettelosta löytyy tyypillisesti samankaltaisia aineita kuin kotitalouksien pyykinpesuaineista.
Pesuainesanasto

Eri ainesosien suhteet sekä tuotteen annosteluohjeet ovat kuitenkin ammattituotteissa erilaiset. Ammattikäytössä käytetään erityisiä välineitä ja koneita, jolloin pesutapahtuman perustekijöitä - kemiaa, lämpöä, mekaanista työtä ja aikaa - tarvitaan eri suhteessa kuin kotioloissa. Esimerkiksi suurkeittiön astianpesuaineen pesuohjelma on kuumempi ja lyhyempi kuin kotona käytetyssä astianpesukoneessa, mikä taas asettaa pesuaineelle omat vaatimuksensa.
Ammattikäyttöön tarkoitetut tuotteet ovat usein voimakkaita kemikaaleja. Siksi on tärkeää tutustua tuotteen käyttöturvallisuustiedotteeseen.

Tuote valitaan kohteen ja laitteen mukaan

Monelle tuttu pH-arvo, eli emäksisyyden tai happamuuden ilmaiseva luku, on vain yksi monista asioista, jotka vaikuttavat puhdistusaineen tehoon ja ominaisuuksiin.

Ammattipesuaineet kehittyvät jatkuvasti ja tuotteita on tarjolla lukuisiin eri tarpeisiin. Yleisenä ohjeena voi todeta, että ammattipesuaine tulee aina valita erityisen käyttötarpeen mukaan.

Minkälaista likaa poistetaan? Minkälaista käsittelyä materiaali kestää? Mitä vaatimuksia puhdistuksen lopputulokselle on: tarvitaanko desinfiointia, vai onko ehkä tärkeää, että pintaan tai materiaaliin jää suojaava kerros? Oikea tuote tulee valita ensinnäkin puhdistettavan kohteen mukaan.

Toisena tärkeänä valintakriteerinä ovat käytettävissä olevat laitteisto ja välineistö. Laitteiden vaatimukset pesuaineelle voivat vaihdella laitteen valmistajan mukaan. Puhdistuksen kohde ja käytössä olevat laitteet voivat olla jopa niin erityisiä, että pesuainetta valmistava yritys räätälöi asiakkaalle täsmälleen kohteeseen sopivan tuotteen.

Kohteen, laitteiden ja välineiden mukaan valitaan myös tuotteen oikea annostelu - ellei annostelu sitten tapahdu automaattisesti. Silloinkin on tärkeää varmistua siitä, että tuote on käyttötarkoitukseen juuri oikeanlainen. Ohjeet annosteluun löytyvät pakkauksesta, ja ohjeita saa myös tuotteen valmistajalta.

Alan yritykset kouluttavat ammattilaisia valitsemaan parhaat tuotteet eri käyttötarkoituksiin

Pesuaineita valmistavat yritykset kouluttavat asiakkaitaan ja neuvovat oikeiden tuotteiden valinnassa ja turvallisessa käytössä.

Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry:n ammattipuhtaus- ja -hygieniasektorin jäsenyrityksiin: 

Berner Oy
Oy Christeyns Nordic Ab
Diversey Suomi Oy
Oy Ecolab Ab
Estko Nordic Oy
Kemvit Oy
KiiltoClean Oy

Ammattipesuaineet