Pesuaineiden varoitusmerkinnät muuttuvat vuoden 2017 kesäkuuhun mennessä

Teknokemian Yhdistys ry (info a teknokemia.fi), 12.6.2015

Kesäkuun alusta 2015 lähtien pesu- ja puhdistusaineet sekä aerosolit, kuten hiuskiinteet, on pitänyt luokitella, pakata ja merkitä CLP- asetuksen mukaisin merkinnöin. Ennen tätä määräaikaa valmistetut tai EU:hun maahantuodut jo markkinoille saatetut väistyvän lainsäädännön mukaiset tuotteet saavat kuitenkin olla markkinoilla jakeluketjussa aina kesäkuun 2017 alkuun asti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että seuraavat kaksi vuotta markkinoilla voi olla molemmilla tavoilla merkittyjä pesu- ja puhdistusaineita sekä aerosoleja.  

Markkinoilla olevat tuotteet eivät ole muuttuneet, vaikka luokitustapa ja merkinnät uuden lainsäädännön myötä muuttuvat. Toisin sanoen uuden luokitussysteemin vuoksi esim. joidenkin pesuaineiden varoitusmerkinnät muuttuvat, vaikka tuotteiden sisältö pysyy samana. Tuotteet ovat yhtä turvallisia kuin ennen. Kuluttajalle tärkeintä on noudattaa tuotteiden käyttöohjeita, joilla taataan turvallinen ja oikea käyttö.

EU:n CLP-asetus yhtenäistää merkintöjä ja luokituksia kansainvälisellä tasolla, koska systeemi perustuu YK:n GHS-systeemiin. Tämä helpottaa mm. kansainvälistä kauppaa ja myös kuluttajien on helpompi ymmärtää kemikaalien varoitusmerkintöjä muuallakin kuin Euroopassa.

Uudet varoitusmerkinnät

Kuluttajien ja ammattikäyttäjien kannattaa viimeistään nyt tutustua uusiin merkintöihin. Vanhat oranssipohjaiset merkit korvautuvat pikkuhiljaa valkoisilla punareunaisilla merkinnöillä. 

Lisätietoja varoitusmerkinnöistä on saatavilla mm.:

Kemikaalineuvonta

Tukes

Unohdetut varoitusmerkitTakaisin