Aurinkosuojatuotteita tarvitaan auringolta suojautumisessa

Teknokemian Yhdistys ry (info a teknokemia.fi), 5.6.2015

Auringolla on monia positiivisia vaikutuksia, mutta sen haitallisilta UV-säteiltä on syytä suojautua oikein. Aurinkosuojatuotteet ovat yksi tärkeä keino suojautumisessa. Lisäksi tulisi välttää kuumaa keskipäivän aurinkoa sekä suojautua vaatteilla, päähineillä ja aurinkolaseilla.

Aurinko altistaa sekä UVA- että UVB-säteilylle. UVB-säteily aiheuttaa ihon palamista. UVA-säteily aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja heikentää kehon immuunijärjestelmää. Molemmat säteilytyypit ovat merkittäviä ihosyövän aiheuttajia. Riski saada vakavia terveyshaittoja on suoraan yhteydessä riittämättömään auringolta suojautumiseen. Tämän vuoksi on syytä valita aurinkosuojatuote, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyä vastaan.

Aurinkosuojatuotteet ovat tehokkaita, kun niitä käytetään oikein ja riittävästi. Niitä tulisi levittää reilusti ensimmäisen kerran jo puoli tuntia ennen aurinkoon menoa ja lisätä useita kertoja päivässä. Teho vähenee, jos käyttömäärä on liian pieni. Suositeltava määrä aikuiselle on noin 2 ruokalusikallista levityskertaa kohden. Tuotetta tulee myös lisätä hikoilun, uimisen, suihkussa käynnin tai ihon kuivaamisen jälkeen.

Suojakerroin tulee aina valita ihotyypin ja paikan mukaan. Esimerkiksi hyvin vaaleaihoinen, herkästi palava henkilö tarvitsee korkeamman suojakertoimen kuin tummempi-ihoinen, joka ei pala helposti. Vastaavasti esimerkiksi merellä, vuoristossa ja etelässä tarvitaan korkeampaa suojakerrointa kuin sisämaassa Suomessa.

Suojaa myös lapset

Lasten suojaamiseen auringolta tulee kiinnittää erityistä, sillä he viettävät paljon aikaa ulkona. Koska lapsien ihon pinta-ala suhteessa painoon on suurempi kuin aikuisilla, he myös altistuvat suhteessa enemmän auringolle. Vauvat on pidettävä kokonaan pois auringosta. Alle 3-vuotiaat lapset tulee suojata ensisijaisesti vaatteilla, päähineellä ja aurinkolaseilla sekä välttämällä suoraa auringonpaistetta. Yli puolivuotiaalle voi myös käyttää aurinkosuojatuotetta. Heidän iholle suositellaan käytettävän lasten tuotteita.  

Öljyt eivät korvaa oikeita aurinkosuojatuotteita

Koska aurinkosuojien tehtävänä on suojata ihoa auringon haitalliselta säteilyltä, niiden tärkeimpiä ainesosia ovat UV-filtterit, jotka vähentävät iholle pääsevän ultraviolettisäteilyn määrää. Euroopan kosmetiikkalainsäädännössä on lueteltu aurinkosuojafilttereinä sallitut aineet ja vain näitä aineita saa käyttää aurinkosuojafilttereinä tuotteissa. Lisäksi Euroopassa aurinkosuojatuotteiden tulee täyttää Euroopan komission asettamat vaatimukset ja suojakertoimet pitää olla virallisin menetelmin testattu. Hyvä aurinkosuojatuote suojaa sekä UVB- että UVA -säteiltä.

Julkisuudessa käydään keskustelua, että mm. erilaisilla luonnon öljyillä voitaisiin korvata aurinkosuojatuotteet. Vaikka nämä öljyt sisältävät luonnollisesti jonkinlaisen suojakertoimen, eivät ne estä UV-säteilyn vaikutusta ihoon. Näillä ei voi korvata muuta auringolta suojautumista. Auringolta tulee suojautua välttämällä keskipäivän aurinkoa, vaatteilla, päähineellä sekä varsinaisilla aurinkosuojatuotteilla.

Lue lisää:Takaisin