Hiusvärien aiheuttamat vakavat allergiset reaktiot erittäin harvinaisia

Teknokemian Yhdistys ry (info a teknokemia.fi), 13.11.2012

Iltalehdessä kerrottiin 13.11.2012 naisesta, joka sai vakavan allergisen reaktion hiusväristä. On ikävää, että tällaista tapahtuu. Valitettavasti hiusvärit saattavat muiden aineiden tapaan aiheuttaa joillekin henkilöille yliherkkyyttä. Vakavat hiusvärien aiheuttamat allergiset reaktiot ovat kuitenkin harvinaisia suhteessa siihen, kuinka paljon hiuksia värjätään - vuosittain miljoonat ihmiset värjäävät hiuksensa ongelmitta.

Hiusvärien käyttö on lisääntynyt suhteessa enemmän kuin allergisten reaktioiden määrä. Suomessa puolet naisista ja kolmasosa miehistä värjää hiuksiaan. Hiusvärit ovat voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat joskus aiheuttaa allergisia reaktioita. Siksi pakkauksissa on varoitukset ja käyttöohjeet, jotka pitää lukea huolella ennen hiusten värjäystä. Ohjeita on noudatettava aina! Valmistajat suosittelevatmyös ihoherkkyystestin tekemistä ennen jokaista värjäystä.Hiusten värjääminen sujuu useimmiten ongelmitta, kun noudatetaan käyttöohjeita.

Lähes kaikissa hiusväreissä on seuraavat laissamäärätyt varoitukset: "Hiusvärit saattavat aiheuttaa vakavia yliherkkyysreaktioita. Lue käyttöohjeet ja nouda niitä. Tätä tuotetta ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille. Väliaikainen musta hennatatuointi saattaa lisätä allergiariskiä. Älä värjää hiuksiasi, jos kasvoissasi on ihottumaa tai hiuspohjasi on herkkä, ärtynyt tai vahingoittunut, olet aiemmin saanut oireita hiusten värjäämisestä, olet aiemmin saanut oireita väliaikaisesta mustasta hennatatuoinnista. Sisältää fenyleenidiamiineja. Ei saa käyttää silmäripsien eikä kulmakarvojen värjäykseen. Sekoitussuhde on ilmoitettu pakkausmerkinnöissä."

Hiuksia ei pitäisi värjätä, jos aikaisempien värjäysten yhteydessä on ollut ongelmia tai jos päänahka on ärtynyt tai vahingoittunut. Hiusten värjäämistä ei myöskään suositella alle 16-vuotiaille. Myöskään siinä tapauksessa, jos on ottanut aiemmin mustan hennatatuoinnin, ei tule värjätä hiuksia, koska musta hennatatuointi lisää merkittävästi riskiä saada hiusväreistä allerginen reaktio. Reaktio voi tulla jopa vuosien kuluttua mustan hennatatuoinnin ottamisesta.

Jos hiustenvärjäyksestä saa reaktion, tästä kannattaa ilmoittaa hiusvärin valmistajalle tai maahantuojalle, jotta yritys voiselvittää, mistä se johtui. Yritykset hoitavat yksittäiset ilmoitukset tapauskohtaisesti kuluttajan kanssa. Tuotteesta johtuvat ei-toivotut tapaukset myös dokumentoidaan lain edellyttämällä tavalla tuotetietoihin ja huomioidaan tuotteiden turvallisuusarvioinnissa.

Hiusväriaineiden turvallisuutta arvioidaan koko ajan. Hiusvärit ovat yksi perusteellisimmin tutkittuja markkinoilla olevia kuluttajatuotteita. Laajat tutkimukset ovat osoittaneet, että hiusvärit ovat turvallisia, kun niitä käytetään oikein. Euroopan komissiolla on meneillään ohjelma (hiusväristrategia), jossa hiusväriaineiden turvallisuustiedot päivitetään viimeisimpien tieteellisten vaatimusten mukaisiksi. Aineiden turvallisuuden arvioi komission riippumaton tiedekomitea (SCCS).

Lisätietoa:
Sari Karjomaa
toimitusjohtaja
sari.karjomaa a teknokemia.fi
puh. 09 1728 4335

Eeva-Mari Karine
asiantuntija
eeva-mari.karine a teknokemia.fi
puh. 09 1728 4336Takaisin

Lisätietoa hiusvärien turvallisesta käytöstä:

Näin käsittelet hiusvärejä turvallisesti
Näin käsittelet hiusvärejä turvallisesti
Pikaopas kampaajille.
81 KB, päivitetty 5.2.2015
TY:n suositus: Hiusvärejä ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille
TY:n suositus: Hiusvärejä ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille
Kosmetiikkateollisuus ei suosittele, että alle 16-vuotiaan hiuksia värjätään.
75 KB, päivitetty 5.2.2015
Tuoteturvallisuusopas kampaamoille
Tuoteturvallisuusopas kampaamoille
Tietoa kampaamoissa käytettävistä kosmetiikkatuotteista
990 KB, päivitetty 5.2.2015

Hiusten värjäys ja hennatatuointi
Hiusten värjäys ja nuoret