Ammattipuhtaus- ja hygieniasektori tärkeä toimiala terveydellemme ja hyvinvoinnillemme

Teknokemian Yhdistys ry (info a teknokemia.fi), 7.9.2020

Koronaepidemian aikana puhtaus ja hygienia ovat nousseet entistä tärkeämpään rooliin. Ammattipuhtaus- ja hygieniasektorin toimijat ovat tehneet paljon työtä vastatakseen tuotteiden ja ratkaisujen kasvaneeseen kysyntään. Koronaepidemia muuttaa hygieniakäytäntöjä pysyvästi, minkä vuoksi alalla on tärkeä yhteiskunnallinen merkitys myös jatkossa.

Euroopan ammattipuhtaus- ja hygieniamarkkinat ovat n. 7,8 miljardia euroa. Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry:n jäsenyritysten alan myynti Suomessa on noin 68 miljoonaa[1]. Koronaepidemia vaikuttaa merkittävästi alan markkinoihin. Kokonaisuudessaan ammattipuhtaus- ja hygieniamarkkinoiden myynti kasvoi Suomessa tammi-kesäkuussa 2020 vähän yli 20 prosenttia edellisvuoden vastaavaan kauteen verrattuna. Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry:n jäsenyritykset ovat pystyneet vastaamaan koronan aiheuttamaan kasvaneeseen kysyntään hyvin tarjoamalla tehokkaita, lainsäädännön vaatimusten mukaisia tuotteita.

ammattipuhtauskuva pieni

Kuvan copyright A.I.S.E.

Yksittäisistä tuoteryhmistä pintojen puhdistus- ja desinfiointiaineiden myynti kasvoi alkuvuonna merkittävästi. Monissa tiloissa on tehostettu puhtaanapitoa, mikä vaikuttaa näiden tuotteiden kysyntään myös jatkossa. Lisäksi käsisaippuoiden ja -huuhteiden myynti kasvoi alkuvuonna 180 prosenttia. Näiden tuotteiden kysynnän arvioidaan jatkuvan voimakkaana koko vuoden.

Alkuvuoden kansalliset rajoitukset vaikuttivat negatiivisesti pesuloiden ja keittiöhygienian valmisteiden myyntiin. Näiden valmisteiden myynnin arvioidaan kuitenkin vilkastuvan loppuvuonna. Kaiken kaikkiaan koronaepidemia on vaikuttanut yleisesti hygieniakäsityksiimme, joten sen vaikutukset tulevat näkymään alalla pitkään. Tarvitsemme turvallisia ja tarkoituksenmukaisia tuotteita, joiden tehokkuus on varmistettu. Ala kehittää koko ajan myös uusia, innovatiivisia hygieniaratkaisuja. 

 Lisätietoja

Eeva-Mari Karine
Asiantuntija / Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry (ent. Teknokemian Yhdistys ry)


[1] Lähde: A.I.S.E. ja Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry (ent. Teknokemian Yhdistys ry). EU-markkinat sisältävät EU-maiden + Sveitsin ja Norjan markkinatiedot.Takaisin