Huolehdi perushygieniasta myös kosmetiikan käytössä

Teknokemian Yhdistys ry, 20.3.2020

Koronavirusepidemia puhuttaa myös kosmetiikan käyttäjiä: voiko virus tarttua kosmetiikasta? Perusohjeilla pärjää tässäkin tilanteessa: etenkin meikit ja meikkausvälineet ovat kotikäytössä henkilökohtaisia. Myös käsihygieniaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kosmetiikkaa käytettäessä.

Koronavirus tarttuu THL:n mukaan pääsääntöisesti pisaratartuntana. Se voi tarttua myös pinnoilta. Tämän vuoksi myös kosmetiikkatuotteet, erityisesti meikit, tulee pitää henkilökohtaisina. Tuotteiden henkilökohtaisuuden lisäksi tuotteita käytettäessä tulee huolehtia käsihygieniasta ja kiinnittää tavallista enemmän huomiota tuotteiden hygieeniseen käyttöön. On toki tuotteita, esimerkiksi suihkusaippua tai sampoo, joiden yhteiskäytölle kotona ei ole estettä.  

Digitaalisia ratkaisuja testereiden sijaan

Kosmetiikkahyllyllä on usein mahdollista testata tuotteita esimerkiksi huulipunan värisävyn tai vaikkapa maskaran harjanmuodon selvittämiseksi. Koska testerit ovat monen eri ihmisen käytössä, niiden käytössä on oltava huolellinen. On hyvä muistaa, ettei testereitä tulisi käyttää tavallisessakaan tilanteessa kasvoille. Ammattilainen voi toki testata tuotetta asiakkaan kasvoille, koska heillä on omat hygieniakäytännöt. Jos testaa tuotetta itse kaupassa esimerkiksi kämmenselkään, kädet on muistettava pestä saippualla tai jos se ei ole mahdollista, käyttää käsihuuhdetta tämän jälkeen.

Nykyteknologia tarjoaa tuotteiden fyysiselle testaamiselle paljon innovatiivisia vaihtoehtoja. Erilaisten digitaalisten ratkaisujen avulla voi esimerkiksi testata kätevästi huulipunan sävyä omille kasvoille ilman fyysistä tuotetta. Yritysten sivuilta löytyy myös usein laajat värikartat tuotteiden eri sävyistä. Myös verkkokaupat tarjoavat paljon tietoa tuotteiden valitsemiseen.

Huolehdi käsien ja välineiden hygieniasta

Käsihygieniasta huolehtiminen on ensisijaisen tärkeää epidemian aikana kaikissa tilanteissa. Käsien peseminen saippualla on tärkeä keino torjua virusten leviämistä. Noudata viranomaisten ohjeita. Kosmetiikkaa käytettäessä pitää kiinnittää käsihygienian lisäksi huomiota myös työvälineiden hygieniaan: ne tulee pitää puhtaana ja uusia riittävän usein.

Käsien kunnosta kannattaa pitää huolta, koska jatkuva käsien peseminen voi kuivattaa ihoa. Kosteusvoiteet auttavat säännöllisesti käytettynä pitämään ihon hyvässä kunnossa.Takaisin

Muista epidemia-aikana kosmetiikan käytössä:

  • Pidä kosmetiikkasi – erityisesti meikit – henkilökohtaisena.
  • Käytä vain omia meikkausvälineitäsi ja pidä ne puhtaina.
  • Suosi testereille vaihtoehtoisia menetelmiä: yritysten verkkosivuilta löytyy menetelmiä, joita voi käyttää esimerkiksi puhelimen kameran avulla niin kotona kuin ostoksilla nähdäksesi jonkun meikin sopivuuden itselle.
  • Huolehdi käsihygieniasta, muista myös ihon kosteutus ihon kunnossa pitämiseksi.
  • Kosmetiikkaa saa kätevästi myös verkkokaupasta. Kosmetiikan verkko-ostoksilla vältät turhat ihmiskontaktit.