Teknokemian Yhdistys 75 vuotta: Teknokemia – kiinteä osa ihmisten arkea ja juhlaa

Teknokemian Yhdistys, 9.2.2017

Teknokemian Yhdistys täyttää 75 vuotta 11.2.2017. Teknokemian tuotteista on tullut kiinteä osa ihmisten arkea ja juhlaa. Vuosikymmenten varrella tuotevalikoima on muuttunut paljon. 

Teknokemian laajaan tuotevalikoimaan kuuluvat tuoksut, meikit, ihonhoito- ja hiustenhoitovalmisteet, henkilökohtaisen hygienian tuotteet, pyykin- ja astianpesu- sekä puhdistusaineet, autokemikaalit, käsihuuhteet ja monet muut valmisteet. Teknokemian tuotteet ovat kemiallisia kuluttaja- ja ammattilaisvalmisteita suihkusaippuasta, hammastahnasta ja huulipunasta konetiskiaineisiin ja lattiavahaan. 

Teknokemian teollisuutta on ollut Suomessa 1800-luvulta lähtien, jolloin valmistettiin saippuaa ja kynttilöitä. Vähitellen alkoi myös muiden tuotteiden tuotanto. 1800-luvun lopulla Suomessa valmistettiin mm. kengän kiillotusaineita, hajuvesiä, hammastahnaa ja ihovoiteita. Ylellisyystuotteiden kysyntä oli rajallista, mutta 1900-luvulla kaupungistuminen ja elintason nousu muuttivat tilannetta.

Toisen maailmansodan jälkeen teknokemian tuotevalikoima kasvoi huomattavasti. Markkinoille tuli autovahoja, pakkasnesteitä, hyttysöljyjä ja aerosoleja. Myös kosmetiikkatuotteiden tarjonta kasvoi. Niitä ostettiin kemikaalikaupoista ja meikkaamaan opeteltiin ”talon tyttöjen kesken”. Lisäksi perinteisen saippuan rinnalla alettiin valmistaa synteettisiä pesuaineita. Tuotteiden markkinointiin alettiin myös panostaa.

Vielä 1960-luvulla suurin osa markkinoilla olevista tuotteista oli kotimaisia valmisteita. Teknokemian tuonti ylitti ensimmäistä kertaa kotimaisen tuotannon arvon vuonna 1990. Nykyään tuontitavaroiden osuus on vähän yli 80 % koko teknokemian markkinoista. 

Tämän päivän teknokemiaa leimaa innovatiivisuus: uusia tuotteita tulee markkinoille koko ajan. Lisäksi yksilöllisyys on niin kosmetiikassa kuin pesuaineissa päivän sana. Jokaiselle kuluttajalle löytyy sopivia tuotteita, oli kyse tuotteen sopivuudesta, tehokkuudesta, hinnasta tai vaikkapa kuluttajan arvoista. 

Teknokemian tuotteet ovat osa meidän kaikkien arkea, ja alalla on aina ollut merkittävä yhteiskunnallinen rooli. Perustamisvuonna 1942 Teknokemian Yhdistyksen tärkeä tehtävä oli mm. raaka-aineiden saannin varmistaminen. Yhdistys on mukautunut vastaamaan aina kulloisiakin tarpeita. Tänä päivänä työ keskittyy lainsäädäntöosaamiseen, ja mukana on sekä tuotteiden valmistajia että maahantuojia. 

Teknokemian yhdistys täyttää 75 vuotta 11.2.2017, mitä juhlistamme ylpeydellä ja ilolla!

Lähteet: 
Kaj Svensson: Teknokemian Yhdistys ry: 50. 1942–1992.
Anne Comment, Laura Puro ja Veijo Åberg: Raskasta ja kevyttä. Kertomus kemianteollisuudesta ja sen edunvalvonnasta, 2013.Takaisin