Kosmetiikkasanasto

Mitä kosmetiikkatuotteet sisältävät? Kosmetiikkasanastosta löydät tietoa kosmetiikan ainesosista. Voit etsiä haluamasi sanan sen alkukirjaimen mukaan tai selaamalla koko listaa. Kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa käytetään lukuisia erilaisia ainesosia, joista tähän sanastoon on listattu vain osa. Sanastoa päivitetään ja täydennetään jatkuvasti.

Oletko kosmetiikan valmistaja tai maahantuoja? Tuotteiden kehittäjä tai markkinoija tarvitsee tätä luetteloa yksityiskohtaisempaa tietoa kosmetiikan ainesosa- ja turvallisuusasioista. Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry tarjoaa jäsenilleen neuvontaa ja koulutusta lainsäädännön viimeisimmistä muutoksista.
Liity jäseneksi

Aakkosellinen sanasto:

  • Emulgointiaineet
    Emulgointiaineet ovat pinta-aktiivisia aineita eli tensideitä, jotka mahdollistavat veden ja rasvan sekoittumisen. Emulgointiaineiden avulla tuotteen koostumus pysyy tasaisena.
  • Etanoli
    Etanolia käytetään kosmetiikassa liuottimena. Se on niin sanottu orgaaninen liuotin ja esimerkiksi öljy liukenee siihen tehokkaasti. Saman ominaisuuden vuoksi etanolilla sanotaan olevan kuivattava vaikutus ja jotkut voivat kokea ainesosan lievästi ärsyttävänä. Arkikielessä kosmetiikan etanoli ja alkoholi sekoitetaan usein keskenään, vaikka etanoli on vain yksi monista eri alkoholiyhdisteistä. Alkoholiyhdisteillä on monia erilaisia ominaisuuksia. Juuri etanoli voi aiheuttaa kuivattavia ja lievästi ärsyttäviä vaikutuksia, joita arkikielessä kosmetiikan alkoholin väitetään aiheuttavan. Kemiallisesti tarkasteltuna alkoholeja ovat kaikki molekyylit, jotka sisältävät hydroksyyliryhmän (-OH-ryhmä).