Kosmetiikkasanasto

Mitä kosmetiikkatuotteet sisältävät? Kosmetiikkasanastosta löydät tietoa kosmetiikan ainesosista. Voit etsiä haluamasi sanan sen alkukirjaimen mukaan tai selaamalla koko listaa. Kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa käytetään lukuisia erilaisia ainesosia, joista tähän sanastoon on listattu vain osa. Sanastoa päivitetään ja täydennetään jatkuvasti.

Oletko kosmetiikan valmistaja tai maahantuoja? Tuotteiden kehittäjä tai markkinoija tarvitsee tätä luetteloa yksityiskohtaisempaa tietoa kosmetiikan ainesosa- ja turvallisuusasioista. Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry tarjoaa jäsenilleen neuvontaa ja koulutusta lainsäädännön viimeisimmistä muutoksista.
Liity jäseneksi

Aakkosellinen sanasto:

  • Urea
    Kosmetiikassa käytetään synteettisesti valmistettua ureaa eli karbamidia antistaattisena, happamuutta säätelevänä, kosteuttavana tai ihoa hoitavana aineena. Se on huoneenlämmössä väritön tai valkoinen kiteinen tai jauhemainen aine. Karbamidia on luonnostaan terveellä iholla, mutta kuivalta iholta sen määrä on vähentynyt. Sen vuoksi esimerkiksi kosteusvoiteissa karbamidia voidaan käyttää sitomaan kosteutta. Vaikka kansankielessä pissaa saatetaan kutsua ureaksi, se ei tarkoita samaa kuin raaka-aine urea.
  • UV-suodatin (UV filter)
    UV-suodatin on ainesosa, joka päästää lävitseen vain tietyt auringon UV-säteet, ja suojelee näin ihoa UVA- ja UVB-säteiden haitallisilta vaikutuksilta. EU:n kosmetiikkalainsäädännössä on erikseen listattu sallitut UV-suodattimet, joita kosmetiikkatuotteissa voi käyttää.