Kosmetiikkasanasto

Mitä kosmetiikkatuotteet sisältävät? Kosmetiikkasanastosta löydät tietoa kosmetiikan ainesosista. Voit etsiä haluamasi sanan sen alkukirjaimen mukaan tai selaamalla koko listaa. Kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa käytetään lukuisia erilaisia ainesosia, joista tähän sanastoon on listattu vain osa. Sanastoa päivitetään ja täydennetään jatkuvasti.

Oletko kosmetiikan valmistaja tai maahantuoja? Tuotteiden kehittäjä tai markkinoija tarvitsee tätä luetteloa yksityiskohtaisempaa tietoa kosmetiikan ainesosa- ja turvallisuusasioista. Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry tarjoaa jäsenilleen neuvontaa ja koulutusta lainsäädännön viimeisimmistä muutoksista.
Liity jäseneksi

Aakkosellinen sanasto:

 • Limoneeni (Limonene) (kosmetiikassa)
  Tuoksuainesosa limoneeni saa aikaan sitruunan ominaistuoksun. Sitä käytetään sekä kosmetiikassa että materiaalien puhdistus- ja hoitoaineissa. Limoneeni kuuluu hajusteisiin, jotka voivat aiheuttaa kosketusallergiaa. Mikäli kosmetiikkatuote sisältää limoneenia, löytyy se INCI-nimellään ainesosaluettelosta.
 • Lipidit (Lipids)
  Lipideillä tarkoitetaan rasvoja, öljyjä tai muita rasvamaisia, veteen liukenemattomia yhdisteitä.
 • Liposomit (Liposomes)
  Liposomi on rasvamaisista lipidimolekyyleistä koostuva kupla. Kosmetiikassa liposomit auttavat kuljettamaan tuotteen muita ainesosia ihon pintakerrokseen.
 • Lyijy
  Lyijyn käyttäminen kosmetiikan ainesosana on kiellettyä. Koska lyijyä esiintyy lähes kaikkialla luonnossa, on kuitenkin mahdollista, että myös kosmetiikkatuotteissa sitä on epäpuhtautena eli hyvin pieninä jääminä. Epäpuhtauksia kosmetiikkatuotteisiin voi tulla luonnosta, raaka‐aineista, valmistusprosessista tai varastoinnista. Kosmetiikka saa sisältää tällaisia epäpuhtauksia sellaisen määrän, jota ei voida hyvässä tuotantotavassa (GMP) välttää. Samalla ehdoton edellytys on, että tuotteet ovat turvallisia eli terveydelle haitattomia. Esimerkiksi se lyijyn määrä, jota huulipunan käyttäjä nielee (mahdollisesti) huulipunastaan, on moninkertaisesti pienempi kuin ruoan tai juomaveden mukana saadun lyijyn määrä.