Mitä vegaaninen kosmetiikka tarkoittaa?

Vegaaninen elämäntapa on aiempaa suositumpaa. Tämä näkyy myös vegaanisen kosmetiikan kysynnässä. Moni pohtii, mitä vegaaninen kosmetiikka on ja miten sen voi tunnistaa?

Vegaaniselle kosmetiikalle ei ole olemassa virallista määritelmää. Yleisesti ottaen vegaaninen kosmetiikka on sellaista, missä ei saa käyttää eläinperäisiä raaka-aineita lainkaan. Eläinperäisiä raaka-aineita ovat esimerkiksi mehiläisvaha (cera alba), hunaja tai lampaan villarasva (lanolin).

Vegaaninen kosmetiikka ei ole sama asia kuin luonnonkosmetiikka ja siinä saa käyttää synteettisiä raaka-aineita. Jotta vegaanisen kosmetiikan tunnistaisi helposti, usein tällaisissa tuotteissa on joku vegaaniutta osoittava merkki tai se on ilmaistu sanallisesti (esimerkiksi ei sisällä eläinperäisiä raaka-aineita tai sopii vegaaneille). Vegaaniuden merkitseminen tuotteisiin on vapaaehtoista ja markkinoilla on paljon tuotteita, jotka sopivat vegaaneille, vaikkei sitä tuotteessa erikseen mainita.

Koska vegaaniselle kosmetiikalle ei ole virallista määritelmää, saattavat eri sertifikaattien ja merkkien vaatimukset sallituille raaka-aineille vaihdella. Kannattaa tutustua merkkien sisältövaatimuksiin, jos haluaa tietää asiasta tarkemmin. Aina voi myös kääntyä tuotteesta vastaavan yrityksen puoleen ja kysyä asiasta.

Tuotteen ympäristöystävällisyyttä ei voi päätellä sen perusteella, onko tuote ns. tavallinen, vegaaninen tai vaikka luonnonkosmetiikkatuote. Ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa koko tuotteen elinkaari (mm. tuotanto, koostumus, kuljetukset, käyttö, jätteet). Vegaaninen kosmetiikka ei siis automaattisesti tarkoita ympäristöystävällisempää kosmetiikkaa.

Ainesosan nimestä ei voi päätellä aina sen alkuperää

Kaikki kosmetiikan ainesosat tulee merkitä kunkin tuotteen ainesosaluetteloon, mutta aina raaka-aineen alkuperää ei voi päätellä sen nimestä. Moni kuluttaja tunnistaa ainesosaluettelosta eläinperäiseksi esimerkiksi mehiläisvahan (cera alba) tai lampaanvillarasvan (lanolin), mutta moni ei välttämättä tiedä, että esimerkiksi steariinihappo (valmistetaan kasvirasvoista/öljyistä toisin kuin ennen) ja hajusteainesosa myski (valmistetaan synteettisesti) eivät nykyään ole eläinperäisiä. 

Tänä päivänä kosmetiikassa käytetyt eläinperäiset raaka-aineet ovat pääsääntöisesti eläinten tuottamia aineita, kuten vuohenmaito ja hunaja. Nämä ovat käytettyjä ja hyviä kosmetiikan raaka-aineita. Näiden kerääminen ei vahingoita eläimiä, esimerkiksi hunajaa kerättäessä ei vahingoiteta mehiläisiä.

Eläimen kudoksista tehtyjen raaka-aineiden käyttö on vähentynyt kosmetiikassa ja ne on pyritty korvaamaan synteettisillä aineilla, mikäli se on vain mahdollista. Hyvä esimerkki tuotteesta, jota enää ei juurikaan valmisteta eläinperäisistä raaka-aineista, on saippua.

HUOM!
Vegaanista kosmetiikkaa koskee samat lainsäädäntö- ja turvallisuusvaatimukset kuin kaikkea muutakin kosmetiikkaa. Se kuuluu EU:n kosmetiikka-asetuksen (1223/2009/EY) soveltamisalaan.

Saippua