Käytä aurinkosuojatuotteita oikein

Auringolla on monia positiivisia vaikutuksia, mutta sen haitallisilta UV-säteiltä on syytä suojautua oikein. Aurinkosuojatuotteet ovat yksi tärkeä keino suojautumisessa.

Auringon säteilyn vaikutukset

  • Pitempiaaltoiset UVA-säteet (320-400 nm) tunkeutuvat syvälle ihoon, vahingoittavat ihon tukikudoksia ja vanhentavat ihoa ja heikentävät immuunivastetta.
  • UVB-säteily (280-320 nm) vaurioittaa ihon uloimman kerroksen soluja ja voi polttaa ihon tai aiheuttaa tulehdusreaktion. Sekä auringon UVA- että UVB-säteilylle altistuminen lisää ihosyöpäriskiä.
  • UV-säteilyä saadaan myös pilvisellä säällä, lisäksi säteilyä heijastuu lumesta, hiekasta ja vedestä. UV-säteet pystyvät tunkeutumaan myös veteen.
  • Makuulla saatava säteilyannos on noin neljä kertaa suurempi kuin pystyasennossa saatava.

Nauti auringosta turvallisesti

  • Suojaudu auringon säteilyltä vaatteilla, hatulla, aurinkolaseilla ja käyttämällä aurinkosuojatuotetta.
  • Vältä auringossa oleskelua keskipäivällä säteilyn ollessa voimakkainta. Vauvoja ei pidä altistaa auringon säteilylle ja pienten lasten iho tulisi aina suojata ensisijaisesti sopivalla vaatetuksella.
  • Älä oleskele auringossa kerralla liian pitkään. Kaikista suojatoimista huolimatta iho saa aina jonkin verran säteilyä.
  • Aurinkosuojatuotteita ei ole tarkoitettu auringossa olon pitkittämiseen - mikään aurinkosuojatuote ei anna 100 % suojaa.
  • Aurinkosuojatuotetta tulee lisätä noin tunnin välein sekä aina uimisen, suihkun ja kuivaamisen jälkeen.
  • Sopiva suojavoide tulee valita ottamalla aina huomioon oma ihotyyppi, vuorokaudenaika, vuodenaika sekä paikka, jossa auringossa oleillaan.
Aurinkosuojat

Valitse suojakerroin ihotyypin mukaan

Suojakertoimen valinta

Ihotyyppi

Suositeltu suojakerroin (SK)

1. Hyvin vaalea iho

Palaa erittäin herkästi, ei rusketu koskaan

Erittäin korkea suoja: SK 50+
2. Vaalea iho
Taipumus palamiseen, ruskettuu hyvin hitaasti
Korkea suoja: SK 30, SK 50
3. Normaali iho
Palaa harvoin, ruskettuu helposti
Keskitason suoja: SK 15, SK 20, SK 25
4. Tumma iho
Palaa tuskin koskaa, ruskettuu erittäin nopeasti
Matala suoja: SK 6, SK 10

Aurinkosuojatuotteen käytetty määrä vaikuttaa suojakertoimeen

Aurinkosuojatuotteen suojakerroin (SK, SPF) on määritetty käyttäen tiettyä
vakiomäärää. Jotta saat tuotteessa ilmoitetun suojakertoimen mukaisen suojatehon, tulee tuotetta käyttää vastaava määrä: Aikuisen iholle noin kaksi ruokalusikallista levityskertaa kohden, lapselle noin yksi ruokalusikallinen.

Jos tuotetta levitetään liian vähän, niin suojateho pienenee oleellisesti. Jos esimerkiksi käytetään puolet suositellusta määrästä, suojateho pienenee puoleen.