Allerginen kosmetiikalle?

Samoin kuten ruoka-aineet, myös kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden ainesosat voivat aiheuttaa joillekin yliherkkyyttä tai allergisen reaktion. Tällaiset reaktiot ovat kuitenkin onneksi harvinaisia suhteessa siihen, kuinka paljon näitä tuotteita käytetään ongelmitta.

Mitä tehdä, jos saa allergisen reaktion?

Mikäli epäilet olevasi allerginen jollekin kosmetiikan ainesosalle, tulee asia aina selvittää. Välttämättä esimerkiksi voiteesta saatu punoitus ei kerro herkistymisestä kyseiselle voiteelle, vaan oireisiin voivat vaikuttaa muutkin asiat kuin käytetty tuote: esimerkiksi ihon kuivuus tai käyttöolosuhteet. Oireiden syy kannattaa kuitenkin selvittää, jotta mahdollisessa allergiatapauksessa voi jatkossa välttää allergiaa aiheuttavaa ainesosaa.

Mikäli saat oireita:

  • Jos oireet ovat vakavia, mene lääkäriin.
  • Ota yhteyttä tuotetta markkinoivaan yritykseen. Yhteystiedot ovat tuotteen pakkauksessa.
  • Selvitä yhdessä yrityksen kanssa, voivatko oireet johtua tuotteesta.
  • Mikäli oireet johtuvat käyttämästäsi tuotteesta, suositellaan allergiatestejä. Näin sinun on tulevaisuudessa helpompaa valita sopivia tuotteita.


Tuoksut lasipulloissa

Mitkä kosmetiikan ainesosat aiheuttavat eniten allergiaa?

Ei ole olemassa yleistä sääntöä siitä, mitkä ainesosat aiheuttavat eniten herkistymistä tai allergisia reaktioita. Kuka tahansa voi olla allerginen mille vain ainesosalle riippumatta siitä, miten usein aineen on yleisesti todettu aiheuttavan allergiaa.

On kuitenkin olemassa ainesosia, joille herkistytään useammin kuin muille. Tällaisia aineita ovat mm. hiusvärien sisältämät parafenyleenidiamiinit ja niiden johdannaiset sekä tietyt tuoksuraaka-aineet. Myös jotkin säilöntäaineet saattavat olla huonommin siedettyjä kuin toiset. Ainesosat pitää ilmoittaa nimeltä tuotteen ainesosalistassa (Ingredients, INCI), jotta ainesosalle herkistyneen on mahdollista tunnistaa hänelle sopimaton tuote.

Lue lisää:
Kosmetiikan ainesosaluettelo (INCI) - mitä se kertoo tuotteesta?
Kosmetiikkasanasto
HELSINGIN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYKSEN ARTIKKELIT KOSMETIIKASTA

Avainsanat Allergia, Hajusteet (kosmetiikassa), Parafenyleenidiamiini (PPD, P-Phenylenediamine), Paratolueenidiamiini (PTD, Toluene-2,5-diamine), Tuoksuallergeenit

Tuoksuallergeenit

Yleisiksi kosketusallergeeneiksi nimetyt hajusteaineet on merkittävä erikseen ainesosaluetteloon INCI-nimillä, mikäli lainsäädännössä määrätyt pitoisuusrajat ylittyvät.

Pitoisuusrajat ilmoittamiselle ovat 0,001 % iholle jätettävissä tuotteissa (esim. kosteusvoide) ja 0,01 % poishuuhdeltavissa (esim. sampoo) tuotteissa. Sanan "parfum" käyttäminen ei siis näiden tuoksujen kohdalla riitä.

Nämä ovat 25 yleisimmin kosketusallergiaa aiheuttavaa ainetta:

Amyl cinnamal, Benzyl alcohol, Cinnamyl alcohol, Citral, Eugenol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol, Amylcinnamyl alcohol, Benzyl salicylate, Cinnamal, Coumarin, Geraniol, Anise alcohol, Benzyl cinnamate, Farnesol, Butylphenyl methylpropional, Linalool, Benzyl benzoate, Citronellol, Hexyl cinnamal, Limonene, Methyl 2-octynoate, Alpha-Isomethyl ionone, Evernia prunastri, Evernia furfuracea.